Ден на специалността събра бъдещи медицински сестри и акушерки
Ден на специалността събра бъдещи медицински сестри и акушерки / netinfo

Студенти от различни курсове, които се обучават за медицински сестри и акушерки  участваха в Деня на специалността, организиран от факултет Обществено здраве и здравни грижи. В срещата се включиха още главните медицински сестри и клиничните наставници от лечебните заведения, в които четвъртокурсници от двете специалности провеждат преддипломния си стаж. Гости на събитието бяха д-р Йосиф Новаков – заместник-председател на Съвета на директорите на УМБАЛ Русе, ректорът на Русенския университет – проф. Велизара Пенчева, председателят на Общото събрание - чл.-кор проф. Христо Белоев, деканът на Факултета по обществено здраве и здравни грижи – доц. Даниел Братанов, ръководителят на катедра Здравни грижи – проф. Тодорка Стефанова и др.

В началото на срещата доц. Деспина Георгиева запозна първокурсниците от специалностите Медицинска сестра и Акушерка с наставническата програма, която успешно работи в Русенския университет от три години. В нея студенти от втори и трети курс помагат в адаптацията на новите си колеги в университета.

Акцент в събитието беше сътрудничеството на студентите с техните наставници от лечебните заведения по време на преддипломния стаж. Главните медицински сестри и клиничните наставници получиха благодарствени писма в израз на признателност към техния труд. Специални благодарности получиха екипите на Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Русе, Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“, Центъра за психично здраве, Комплексния онкологичен център и Многопрофилната болница за активно лечение МЕДИКА.

В Деня на специалността четвъртокурсници от специалност Медицинска сестра направиха ретроспекция на работно медицинско облекло от 1900 година до наши дни. Тази година висшето си образование в Русенския университет завършват 39 медицински сестри, а 17 ще се дипломират като акушерки.

В следобедните часове се проведе семинар за новостите в лечението на захарния диабет тип 2. Още от първи курс студентите се обучават за работа и дозиране на инсулин, както и за работа с пациенти с диабет. Те получиха сертификати и кредитни точки от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.