61 акта на автобуси и таксита от началото на годината
61 акта на автобуси и таксита от началото на годината / Дарик архив

280 автобуса и 932 таксита са проверени от началото на годината от инспектори на Областния отдел на „Автомобилна администрация – Пловдив“. Извършени са 21 съвместни проверки с други институции, съобщиха за Дарик от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Съставени са 15 акта на автобуси и 56 на таксиметрови коли.

Сред най-често срещаните нарушения при автобусите са неспирането на определените в маршрутното разписание спирки, както и това, че превозното средство не е представено на периодичен технически преглед и не е оборудвано с пожарогасител. При такситата нарушенията са следните: липса на технически преглед, невключване на таксиметровия апарат, неиздаване на касов бон, водачите шофират без контролен талон, без пътна книжка или без разрешително.

Няма установени нерегламентирани превози по маршрутни линии.

От транспортното ведомство предвиждат за в бъдеще теоретичните изпити за шофьорска книжка да се провеждат само в кабинети на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. Към настоящия момент това се случва предимно в кабинети на учебните центрове. Една от причините за взимането на това решение е, че при разследването на Специализираната прокуратура, както и при проверки на агенцията, е констатирано, че част от измамите се случват предимно в изпитните центрове. Същевременно е много трудно да се извършва постоянен контрол от държавните органи върху множеството центрове в цялата страна, уточняват още от пресцентъра на министерството.

„Ще изолираме работните места едно от друго, така че по време на изпита кандидатите да нямат възможност да си разменят таблетите, да си подсказват или да правят каквито и да е опити за преписване. Забраняваме на изпитваните лица да ползват електронни устройства, освен таблетите за провеждане на изпита. Преди изпита всички електронни устройства ще бъдат събирани и след приключването на изпита ще бъдат връщани. За да сме напълно сигурни, че някой не е скрил електронно устройство за подсказване, кандидатите ще бъдат проверявани със специална техника преди началото на изпита.“

Причина за предприемането на тези мерки са установените към момента начини за манипулиране на резултатите от изпитите чрез използване на технически устройства (слушалки и камери), посредством които верните отговори се диктуват на кандидата от лице, извън изпитната зала. Други манипулации са: явяване на друго лице на изпита, вместо това, което е вписано в протокола за изпит, с лична карта, на която данните са на кандидата, а снимката е на явяващия се; размяна на таблетите; подсказване на верните отговори по време на изпита от кандидат, който седи на съседното място.