Палестинският музей отваря врати без изложба и без колекция
Палестинският музей отваря врати без изложба и без колекция / Guliver/Getty Images

Палестинският музей в град Бирзейт, северно от Ерусалим, се откри преди няколко дни, въпреки че институцията в момента е без колекция, съобщава Artprice.

Нейният директор Махмуд Хауари - научен сътрудник в Центъра за изследване "Халили" в Оксфордския университет и гостуващ академик в Британския музей в Лондон, е назначен само преди две седмици.

Музеят, който се състои от 3500 кв. м. изложбено и образователно пространство, се фокусира върху историята и културата на Палестина от 1750 г. до наши дни. Сградата струваща 30 млн. долара е проектирана от архитектурна фирма „Heneghan Peng”, базирана в Дъблин. Тя се намира върху терен от 40 000 кв.м, предоставен дългосрочно от съседния университет.

Плановете са да се координират изложби в сателитни музеи. "Когато замисляхме музея, имахме идея той да бъде кораба майка, а сателитните му клонове, да бъдат разположени, където има големи палестински общности", споделя действащият директор на музея Омар Ал-Катан.

Междувременно музеят продължава да събира снимки от ценните албуми, дарени от палестински семейства за проекта за семеен албум. Повече от 11 000 фотографии са дигитализирани до сега, като част от онлайн аудио-визуален архив на музея. По този начин, той се надява, че палестинците в диаспората ще използват ресурса за да се свържат с близките у дома.

"Музеят е също в дискусии с редица международни институции за възможни сътрудничества, и се надява да установи присъствие в Ерусалим, веднага след като се превърне в жизнеспособен", споделя още Ал-Катан. За сега няма отговор от страна на еврейските музейни институции.

Музеят е водещ проект на Асоциацията за социални грижи (Taawon) - организация с нестопанска цел, регистрирана в Швейцария. Тя е ангажирана с предоставянето на развитие и хуманитарна помощ за палестинците. Около 25 млн. долара са събрани от нея за проекта, с финансиране от частни лица и институции, включително семейството на Ал-Катан, Банката на Палестина и две близкоизточни строителни компании.

Първата сателитна изложба на музея се открива в Бейрут, в центъра за изкуство и култура "Дар ел-Нимер". Тя ще разкрие активистката страна на модата в Палестина след 1948 г. "По шевовете: една политическа история на Палестинската бродерия" (25 май-30 юли), "изследва как бродираните рокли са изиграли роля в палестинското движение за съпротива", разказва куратор, Рейчъл Дедман.

Наречено "Samed" (икономическото звено на Организацията за освобождение на Палестина) притежава работилници за бродерия от 1969 г. В изложбата ще бъдат представена над 50 бродирани одежди, изработени в тези работилници.

Източник: БГНЕС