Сблъсъци между полиция и протестиращи избухнаха при протест в белгийската столица Брюксел. При тях имаше ранени, сред които и началникът на полицията в града, както и арестувани.

60 000 души се включиха в протест срещу трудовата реформа в белгийската столица Брюксел. Протестът бе срещу социалната и икономическата политика на десноцентристкото правителство, която според профсъюзите ще разклати устоите на социалната система в Белгия. Националната демонстрация, свикана от профсъюзите е срещу орязването на разходите за обществените услуги и образованието и срещу липсата на обществен диалог, посочи информационна агенция Белга.

По изчисления на профсъюзите пазарната политика на кабинета на Шарл Мишел през последните две години е отнела средно по 112 евро на месец от всяко семейство, а обещанията за нови работни места не са изпълнени.

В края на мирното шествие няколко десетки агресивни протестиращи с маски и противогази започнаха да замерят с камъни полицаите, които им отвърнаха с водни оръдия. При сблъсъците e ранен началникът на полицията в Брюксел Пиер Вандерсмисен.

Той бил с рана на главата, след като паднал на земята, докато няколко десетки демонстранти мятали камъни по полицията. Това станало след разпръсването на повечето от протестиращите.

Ранени са общо двама полицаи и осем демонстранти. Около 10 души са арестувани.

Източник: БТА