Сливен чества 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост
Сливен чества 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост / община Сливен

 

В чест на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост стотици сливенци се събраха днес преди обед на площад „Хаджи Димитър" в града на тържествена церемония и концерт.

Да почетат празника, заедно с кмета на Сливен Стефан Радев и сливенци, на площада бяха официалните гости на събитието - министърът на земеделието и храните Десислава Танева, народните представители Мария Белова и Иван Славов, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, заместник - областният управител Камен Костов, началникът на Регионалния инспекторат на образованието Бисерка Михалева.
Кметът Стефан Радев поздрави творците, дейци на българската просвета и култура, учениците.
„Скъпи съграждани, мили деца,
Поздравявам ви с най-светлия български празник 24 май - Деня в който честваме братята първоучители Кирил и Методий, създали нашата Азбука, дали ни право да се чувстваме част от европейската цивилизация! 24 май е празник на нашето самочувствие на древен и културен народ, на народ с мисия и бъдеще.
Това е Денят, който всеки от нас свързва с образованието, науката, творчеството и духовността. На днешния ден се прекланяме и благодарим на нашите учители и просветители, на всички творци и дейци на културата, на всички, които опазват духа и развиват културно-историческото ни наследство.

В този ден сърцата ни истински трепват, когато виждаме греещите лица и на нашите деца, водени от думите „Върви, народе възродени" да следват стъпките на предците ни. Тази любов към просветата ни е водила от векове и ще я има и след векове. За да я има България! За да ни има и нас!", посочи в словото си кметът на Сливен.
От името на наградените на 24 май учители, творци и дейци на образованието и културата за техния принос в духовния живот на общината, слово произнесе Веселина Симеонова - носител на наградата „Аргира Жечкова" за 2016 година.
Тя изтъкна, че 24 май е светъл празник за всички българи, защото се обединяваме около просветата, културата, духовността. „24 май е денят в който честваме светите братя Кирил и Методий. Това е дар, който те са ни завещали, за да ни има като народ, за да имаме минало, настояще и бъдеще. 24 май е денят в който с гордост казваме, че и ние сме дали нещо на света - на вси славяни книги да четат." - каза в словото си наградената учителка Симеонова.

Ученици от сливенските училища поднесоха гирлянда на славата на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци и много цветя.
Празникът започна тази сутрин с шествие по бул. „Цар Освободител". Шествието беше водено от Военния духов оркестър, ученици с портрета на Кирил и Методий и мажоретни състави. Участие взеха дейци на просветата и културата, ученици от сливенските училища и участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници".

След церемонията на откритите сцени на площад „Хаджи Димитър", пред Военния клуб и пред НТС, се състояха концерти под надслов „Поздрав от приятели!", с участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал.