Четири бургаски църкви част от манифестацията за 24 май
Четири бургаски църкви част от манифестацията за 24 май / netinfo

С лозунги „Азбука, евангелие, вяра, народ" и „Бог да пази България!" над 400 души от четири църкви в града преминаха по главните улици, заедно с хилядите шестващи бургазлии.
„Празнуваме, защото днес можем да четем Свещените писания на разбираем за нас език. Именно християнската вяра и книжнина са ни съхранили като народ и раждат така необходимите за всички ни ценности". С тези думи един от участниците п-р Живко Тончев от църква "Благовестие" обясни мотивите за включването на десетки християни - протестанти в манифестацията. Според него и днес е актуален призива на Константин-Кирил Философ: да слушаме Божието слово, защото то укрепва сърцата и умовете, и подготвя всички да познаят Бога."
Представители на протестантската общност в Бургас от хистиянска църква "Благовестие", Еевангелска Петдесятна църква, Българска Божия църква "Градове за Исус", Евангелска Петдесятна църква "Филаделфия". се включиха в шествието за Деня на славянската писменост и култура,заради забележителния факт, че св. св. Кирил и Методий създават българската азбука, за да преведат Евангелието.

„Славянският народ, не разбираше Светото Писание на гръцки език, и двамата свети мъже гледаха на това с голяма злочестина. Безутешна скръб ги обзе за това, че светлината на Писанието не сияе в Българската страна. Тогава се обърнаха с молитва към Христа, от Когото пръв дар са езиците, да им помогне да изнамерят букви, пригодни за българския език и да преведат божественото Писание на тоя език." Този цитат от словата в житието на св. Климент Охридски определя мотивите на Солунските братя за създаването на азбуката, с която можем да се гордеем и празнуваме днес, каза още п-р Тончев.