Стефан Данаилов: Оптимист съм, че народът ни и България ще се възродят
Стефан Данаилов: Оптимист съм, че народът ни и България ще се възродят / БГНЕС, архив

"24 май е празник на националното достойнство. Факт е, че сме дали нещо на света -една азбука, която е прозорецът към света". Това коментира Стефан Данаилов.

Той разказа, че помни първия си 24 май с много цветя:

„Имаше главно люляци и божури, голяма подготовка беше, украсявахме вратите, някакви венци се плетоха. Моите родители също много сериозно и с усмивка приемаха този празник. Последната ми манифестация беше, когато бях министър на културата".

Камен Донев: Думата "засичам" се превърна в емблема на нашата нация

"Важното е, че в Русия единодушно взеха да признават, че ние сме им дали буквите, важното е, че руснаците знаят откъде е дошло АБВ-то им, освен че сме славяни, че сме братя", каза още пред бТВ Стефан Данаилов.

Попитан помни ли първото си стихотворение, актьорът каза, че никога не е помнел стихотворения и дори сега не знае стихотворение:

„На 24 май миналата година запях „Върви, народе възродени". Не знам подробно целия текст, но аз винаги плача. Винаги очите ми са пълни със сълзи, не мога да разбера защо".

"Оптимист съм че нашият народ и нашата България ще се възроди - какво ни пречи - земя ли нямаме, гениални деца се раждат", добави той.

Празнуваме Деня на българската просвета и славянската писменост

Попитан дали си говори с Бойко Борисов и дали се виждат, той каза, че не се виждат с премиера:

"Аз винаги съм си говорил с Бойко, но като беше ранният Бойко. Сега един -два пъти „Здрасти, здрасти, как си, имаш ли нужда от нещо". Ранният Бойко ми беше по-голям фен, гледахме филми заедно с него, „На всеки километър" тук на площада. Бойко си е Бойко, той си има достатъчно дертове на главата. Аз съм от хората, които си говори с опонентите, не случайно се ползвам с уважението на опонентите, поне тези в които са в парламента".

Борисов не е искал съвети от него, стана ясно от думите на Стефан Данаилов:

"Премиерът си има свои съветници, но да внимава с тях, приятелски го съветвам, каза още актьорът".

На въпроса дали ще оцелее кабинета, Данаилов заяви, че трябва да има известно време покой:

„Вече се уморихме от вълнения. Това си го решават тези, които ръководят държавата".
БСП трябва да спре с тази спирала надолу, допълни той.