Музеят в Пазарджик работи без вход
Музеят в Пазарджик работи без вход / Дарик архив

Основната сграда на Регионалния исторически музей в центъра на Пазарджик и Етнографската експозиция към него, намираща се на ул. „Отец Паисий” 8, днес ще приемат посетители без заплащане на вход, обяви ръководството на културното ведомство. Инициативата е послучай 24 май - Денят на славянската писменост и българската просвета и култура, уточнява се в съобщението.

Освен постоянните експозиции гостите в централната сграда в момента могат да видят и изложба, посветена на 140-годишнината от рождението на арх. Пенчо Койчев, автор на проекта за Старата поща в Пазарджик. Знакови сгради като съдебните палати в София, Русе, Трявна, Ботевград, Етрополе, Нови пазар, Пещера, Първомай, северното крило на Народното събрание, параклис-мавзолей „Св. Георги” в Плевен, дворецът в Царска Бистрица и др. също са част от творбите на арх. Койчев.

В Етнографския музей също има атрактивна гостуваща експозиция, представяща етнографията на Ихтиманския край – зимни и летни традиционни носии, младоженска и булчинска носия, както и носия от Самоковско.