Празнична програма в Русе за 24 май
Празнична програма в Русе за 24 май / DarikNews, архив

На 24 май, вторник, Община Русе ще отбележи тържествено Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост със серия от празнични събития.

Началото ще бъде поставено в 10:30 ч. с шествие по главната улица на града, по която ще преминат ученици от русенските училища и деца от детски градини, водени от мажоретки и от Общински духов оркестър. Двата лъча ще тръгнат от пл. „Княз Ал. Батемберг“ и от края на ул. „Александровска“ при Паметника на Съветската армия по посока пл. „Свобода“, където кметът г-н Пламен Стоилов ще ги приветства по случай празника.

При събирането на лъчовете пред Общината, русенци и гости на града ще станат свидетели на дебютното представление на възстановения градски мажоретен състав към Общински младежки дом – Русе „Екстрийм“, както и на едно мащабно изпълнение на всички хорови състави в Русе, които за първи път ще се съберат заедно, за да изпълнят Химна на Св. Св. Кирил и Методий под съпровода на Общинския духов оркестър.

Веднага след това, в 11:30 ч. ще започне традиционният концерт под надслов „Върви, народе възродени!“ с участието на деца от Общински детски център за изкуство и култура и състави от 11 русенски училища.

Кулминацията на празничния ден ще е от 18 ч. в Доходно здание, където ще се проведе Тържествената церемония – концерт, на която кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов и председателят на Общински съвет – Русе чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев ще връчат ежегодните Награди „Русе“ за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката, както и приза „Студент на годината“.

Номинирани в раздел „Образование и наука“ за наградите „Русе“ тази година са Даниела Иванова - старши учител в МГ „Баба Тонка“, Галина Иванова – старши учител в СОУПНЕ „Фр. Шилер“, Енчо Енчев – директор на ОУ „Ангел Кънчев“, Добромира Николова – директор на СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, учителския екип на СОУ „Васил Левски“, екипът на Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности, педагогическите колективи на ОУ „Отец Паисий“ и СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, проф. д-р Тодорка Стефанова и доц. д-р Емил Трифонов от РУ „Ангел Кънчев“.

В раздел „Изкуство и култура“ номинациите са за Веселина Антонова, Илия Деведжиев, Емил Шейтанов, Златка Стойкова, арх. Цвети Русинов, Любомир Кънев и екипа на историците от РИМ – Русе за къща-музей „Баба Тонка“.

11 са студентите от Русенския университет, номинирани за приза „Студент на годината“. Това са Димитрина Бабова, Атанас Корабов, Елвин Юсеинова, Жоро Жеков, Нели Маркова, Димитър Димитров, Джунейт Мустафов, Божидар Янев, Велина Бърдарова, Джихан Яков и Вихрен Бисет.

В концертната програма участие ще вземат БИГ БЕНД – РУСЕ с диригент Димчо Рубчев, БАЛЕТЪТ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – Русе с ръководител Силвия Томова, ФТТ „НАЙДЕН КИРОВ“ с гл. худ. ръководител Богдан Донев, Клуб по спортни танци „НАСТРОЕНИЕ“ с ръководители Елена и Иван Деспотови, Балет „ИМПУЛС“ с ръководител Петя Бонева и ВГ „Приста“ с ръководител Доротея Бальовска при ОМД – Русе, ПРЕСИЯНА и МИРЕЛА ДИМИТРОВИ, Формация за модерен балет „МИРАЖ“ при ОбДЦКИ – Русе с худ. ръководител Наталия Томова, ГАБРИЕЛА ЙОРДАНОВА, ДВГ „Слънце“ при ОбДЦКИ – Русе и солистите МИРА ПУЙКОВА и ЕЛИЦА КАМБУРОВА с худ. ръководител Наталия Константинова. Участват още ДИВНА СТАНЧЕВА, ДИМИТЪР ДИМИТРОВ, флейта, АЛЕКСАНДЪР СЪБЕВ, цигулка и Евгени Желязков от НУИ „Проф. В. Стоянов», както и очарователните малки «артисти» Мира Миленова и Марина Петрова.

Водещи на събитието ще бъдат актьорите от ДТ „Сава Огнянов“ - Ралица Константинова и Ивайло Димитров. Сценографията е поверена на Виолета Радкова, а изработката на видеономинациите – на Цветомир Цветанов.

Тържествената церемония – концерт е с вход свободен.