Кирилицата в двореца на нациите в Женева
Кирилицата в двореца на нациите в Женева / Дарик Пловдив

Уникалната изложба „За буквите. Кирилицата в съвременното българско изкуство“ ще бъде открита днес от 13.00 часа в Двореца на нациите на ООН н Женева. Събитието се организира по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и се провежда под патронажа на Постоянното представителство на Република България към ООН в Женева. Експозиция „Кирилицата“, нарисувана от 30 от най-известните пловдивски художниц,и ще бъде представена в Швейцария точно 9 години след създаването си. Тя ще бъде открита от Майкъл Мьолер, генерален директор на Службата на ООН в Женева и от Иван Пиперков, постоянен представител на България към ООН и другите международни организации в швейцарския град. Специална видеостена ще промотира Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. пред елитната публика в Двореца на нациите.

Инициатор на представянето в Женева е Антонина Стоянова, председател на Фондация „Ценности”, а сред главните организатори са Община Пловдив и Градска художествена галерия-Пловдив. Идеята на Антонина Стоянова е да покаже именно на 24 май, в сърцето на Европа, високото ниво на съвременната българска живопис.

Гостите ще могат да разгледат 30-те платна, на всяко от които е представена оригинално интерпретирана буква от българската азбука. Всеки художник е представен с по едно платно, с размери 90/90 см. Живописните средства са различни и отразяват особеностите, почерка и предпочитаната техника на своя автор - предимно маслени, темперни и акрилни бои, текстил, графика, колаж. Обединяваща нишка на експозицията представлява и идентичният размер на платната: 90/90 см. Така творческият прочит на всяка буква е представен на публиката като кадър от своеобразна фотолента, запечатала, иначе, невидими особености на авторския стил. Въздействаща, неочаквана и много лична интерпретация на буквите – това е запазената марка на пловдивската група художници.

Уникалната колекция вече е подредена и е отворена за посетители до 3 юни.