В Димитровград: парад на отличниците и награди за дейци на културата и учители
В Димитровград: парад на отличниците и награди за дейци на културата и учители / Darik News, архив

По традиция с парад на отличниците по бул."България", който стартира в 10:15 часа Димитровград отбелязва днес Деня на славянската писменост и българската просвета и култура 24 май. Начело на шествието ще бъдат и тази година общинският духов оркестър и гвардейски състав.

В 10:30 часа на площада пред общината ще бъде честването на празника. Тази година освен представители на училищата, ще се включат също детските градини и читалищата, информират от общинската администрация. Отново по традиция, на площад "България" ще бъдат разположени пана с отличниците от всички общински училища. Изложбата е под мотото "Ние се гордеем с вас".

В Димитровград парад на отличниците и награди за дейци на културата и учители
netinfo

На откритата сцена на пл. България в Димитровград ще бъдат връчени и тазгодишните награди за култура. За техни лауреати комисията, назначена от кмета Иво Димов, определи дългогодишният секретар на Клуба на дейците на културата Анелия Радева и директорът на общинския исторически музей Елена Георгиева. Двама ще са и учителите, които ще получат днес приза "Учител на годината", също по решение на общинска комисия, която променила критериите, обясни началникът на "Хуманитарни дейности" в администрацията Антоанета Шаркова. "По настояване на ръководителите на учебните заведения и всички, които са свързани с образованието в Димитровград, имаше няколко срещи и критериите за избор на учители на годината се промениха", коментира на пресконференция тя. Така наградата вече е "за принос в развитието на образованието на местно и национално ниво, като специална на Община Димитровград". Всяка година комисията ще решава точно колко учители ще я получат, поясни още Шаркова. За тази година определените са двама:Катя Борисова, старши учител в ОДЗ "Слънце" и Владимира Самарджиева, старши учител в ОУ "Алеко Константинов".

В последните години на 24 май награди получаваха четирима преподаватели от димитровградските училища - от детска градина, начален, прогимназиален и гимназиален етап.

От община Димитровград предупреждават, че при лошо време тържеството за 24 май ще бъде в Спортна зала "Младост".

Програмата за празника:

Начало: 10.15 часа

10.15 – 10.30 часа - Шествие от бул. „България” до площад „България” на:

  • Представителен общински гвардейски отряд;
  • Общински детски духов оркестър;
  • Забавно-духов оркестър;
  • Блокове от ученици-отличници от всяко училище в Община Димитровград;
  • участниците в шествието заемат местата си на площад „България“;

10.30 часа – Тържествена програма по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура и официална церемония по връчване на Специалните награди на Община Димитровград за 2016 година „За принос в областта на образованието” и „За принос в областта на културата”.