Момчиловци - център на българския здравно-духовен туризъм
Момчиловци - център на българския здравно-духовен туризъм / netinfo

Смолянското село Момчиловци получи сертификат за център на българския здравно-духовен туризъм. Документът е подписан от 12 академици, професори, доценти и лекари, които дават гаранция, че селото е достойно да носи високото звание.

След като стана лидер в селския туризъм в зората на 90-те години на миналия век, сега Момчиловци се изправя пред ново предизвикателство – да предлага на туристите здрав дух в здраво тяло. Точно възможностите за здравословен начин на живот предизвикаха интереса на китайската компания „Брайт”, която вече 7 г. произвежда в Шанхай кисело мляко с марка „Момчиловци”. Сега за новата кауза допринасят както чистият въздух, бистрите извори, здравословната кухня и туристическите маршрути, така и запазените традиции и непокътната вяра, ревностно пазена векове наред от местните хора.

Свидетели разказват за чудеса, случили се край лековитото аязмо и 27 параклиса край селото. Вече 180 години стожер на християнството в Момчиловци е църквата „Св. Св. Константин и Елена”. Точно заради това, храмовият празник на 21 май от 25 г. е и празник на селото, носещо името на легендарния Момчил юнак.

Населеното място е едно от малкото в региона, успели да запазят християнството през вековете. След много усилия заедно с още 7 съседни села от района, момчиловчани получили разрешение – ферман, за построяване на църква със срок 3 месеца. Храмът е осветен на 2 август 1836 г. от Ксантийския епископ Кирил и е единствен в региона, носещ името на Светите равноапостоли Константин и Елена.