Ирина Бокова става Доктор хонорис кауза на Икономическия университет
Ирина Бокова става Доктор хонорис кауза на Икономическия университет / netinfo

Икономически университет – Варна ще удостои днес с почетното звание Доктор хонорис кауза Ирина Бокова - за изключителен принос и активна дейност за развитие на образованието, науката и културата, многостранната дипломация, междукултурния диалог и опазването на световното и националното културно наследство.

Церемонията ще се проведе в аудитория 128 на Икономическия университет, от 9.30ч., в присъствието на академичната общност на университета, преподаватели, студенти и гости.

Ирина Бокова ще бъде придружена от посланик Ангел Чолаков, постоянен представител на България към ЮНЕСКО, Веселина Иванова, старши съветник в Кабинета на ГД на ЮНЕСКО в Париж, Снежана Маноилова, ПР на ГД на ЮНЕСКО, Мария Донска, главен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

По-късно Ирина Бокова ще изнесе публична лекция на тема "Ролята на ЮНЕСКО на световната сцена – приоритети”. Инициативата е на  „Работилница за бъдеще България“, Община Варна и Атлантически клуб – България. Лекцията е планирана за 10:15 ч. в зала "Пленарна" на Общината.

 

Ирина Георгиева Бокова е български политик и дипломат, генерален директор на ЮНЕСКО, заместник-министър (1996 – 1997) на външните работи. Посланик във Франция и Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

Завършва Гимназията с преподаване на английски език, София (1971 г.) и "Международни отношения" в МГИМО, Москва, специализира в Харвард. От 1977 до 1982 г. е трети секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР. До 1984 г. е трети секретар в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк. До 1990 г. е втори и първи секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР. От 1990 до 1991 г. е депутат в 7-то Велико народно събрание. През 1995 г. е секретар на правителствения Комитет по европейска интеграция. Тогава става и заместник-министър на външните работи. През 1996 г. г-жа Бокова става първи заместник-министър на външните работи. От 1996 до 1997 година е изпълняващ длъжността министър на външните работи. От 2001 до 2005 година е народен представител в 39-то Народно събрание.От 2005 година Ирина Бокова е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция и постоянен представител на Република България към ЮНЕСКО.

На 22 септември 2009 година българският посланик във Франция Ирина Бокова беше избрана за генерален директор на ЮНЕСКО. Ирина Бокова става първата жена, избрана начело на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата в 62-годишната й история. Преизбрана е на поста през 2013 г. Кандидат за генерален секретар на ООН.

Владее английски, френски, руски и испански език. Ирина Бокова е омъжена, с две деца.