Студенти от ВТУ с награди от олимпиада по езикова култура
Студенти от ВТУ с награди от олимпиада по езикова култура / DarikNews.bg, архив

Студенти от ВТУ се върнаха с две втори места от Национална олимпиада по езикова култура, провела се в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Национална олимпиада по езикова култура. В надпреварата се включиха туденти филолози от първи и втори курс от Великотърновския, Пловдивския, Софийския и Югозападния университет.

Студентите, наследници на Търновската книжовна школа, извоюваха два сребърни медала за ВТУ – в отборно и в индивидуално представяне. Олимпийците влязоха в езикова борба със своите опоненти от Пловдив, София и Благоевград в двата кръга на състезанието.

Достойни конкуренти бяха колегите им от Пловдивския университет, които спечелиха първото място, а студентите от СУ – трето място.

Участници от първи курс, специалност Българска филология, бяха Елица Топалова, Йозлем Мустафа, Кристина Младенова, Калоян Георгиев, от втори курс – Карина Катинова, Мая Ивова, Михаела Михайлова, а Александра Евтимова е студентка по Английска филология.

Треньор на отбора на ВТУ е докторантката в катедра „Съвременен български език“ Цаня Петкова. В състава на журито като представител на Великотърновския университет бе гл.ас. д-р Силвия Коева. Ръководител на сформирания екип е проф. д-р Антон Гецов.

Студентите и техните  преподаватели възнамеряват да привлекат още свои колеги в подготовката на следващи подобни състезания, с които да се покаже, че познанията по езикова култура на българския език е важен елемент от облика на съвременните образовани българи.