За поредна година Ичко Лозев зарадва студенти със стипендии
За поредна година Ичко Лозев зарадва студенти със стипендии / DarikNews.bg

Трима студенти от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет получиха стипендии от бизнесмена и съдийски наблюдател на УЕФА Ичко Лозев. Бившият международен футболен съдия за поредна година раздаде финансови стимули на бъдещите художници и скулптори. Този път той връчи стипендиите в навечерието на 24 май.

В конкурса участваха 31 автори с 65 творби. “Идеята е да се стимулира творческото развитие на студентите и не се поощряват учебни работи”, обясни преподавателят доц. Пеньо Пенев. Той припомни, че 5- членно жури разгледа независимо един от друг творбите и оценява всяко произведение с точки, които накрая се сумират и така стават ясни носителите на трите стипендии.

Тази година победител стана докторантът по “Скулптура” Мартин Митев, който получи от Ичко Лозев 1000 лв. Той участва в конкурса с три работи. “Те са резултат от моето дългогодишно търсене е метала и скулптурата. Ще вложа средствата в развитието си, защото за тази работа се изискват специални машини и материали. Не очаквах наградата, но съм изключително доволен, защото точно сега се нуждаех от подкрепа за моите бъдещи проекти”, с радост каза докторантът.

Парична стипендия в размер на 700 лв. спечели Виктор Георгиев, а с 500 лв. бе премиран класиралият се на трето място Илкер Данаилов. Сумите бяха връчени от съпругата на Лозев, която днес празнува рожден ден.

Ичко Лозев сподели, че лично не следи как се развиват наградените от него студенти, но те често го канят на свои изложби. “Те може би имат вътрешни ангажименти да се реализират добре и съм доволен, че съм им подал ръка поне да си купят по една хлебна гума”, посочи той. Творби на премираните студенти украсяват дома на Ичко Лозев. Меценатът обмисля някой ден да подреди всички в изложба.

Ичко Лозев връчва стипендиите от 2004 г. ежегодно. Решението да ги дава той мотивира със сантименти от студентските си години, когато е бил модел на колегите си от Факултета по изобразително изкуство.