Падналото край Асеновата крепост дете още е в кома
Падналото край Асеновата крепост дете още е в кома / БГНЕС, архив

12-годишното момиче от СОУ „Княз Борис Първи” в Асеновград все още е в кома и с опасност за живота. Детето е настанено в университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив, след като падна в четвъртък по обяд по пътя за Асеновата крепост. Това потвърдиха за Дарик от болницата.

Инцидентът е станал, когато целият 6-ти клас се връщал от крепостта.

Дете се бори за живота си след падане на пътя за Асеновата крепост

Заради матурите учениците провеждали спортен празник. Момичето се навело да си върже обувката, но залитнало и паднало край участък на пътя, отремонтиран след пропадането му от свлачищата през зимата, уточниха от полицията.

Детето е с тежка черепно-мозъчна травма, охлузвания по тялото и лицето и е в кома. То е настанено в КАИЛ на апаратна вентилация. За момента лекарите не се наемат да прогнозират, кога момичето ще излезе от комата, но са категорични, че няма да се наложат операции.

Директорът на училището Петър Шиков е написал доклад до общината как е протекъл спортния полуден в СОУ „Княз Борис Първи“. „Нямаме възможност всички деца да спортуват в двора и затова този клас е отишъл до Асеновата крепост“, обясни директорът.

18 деца са били с класната ръководителка. „Познавам добре детето, много неприятен инцидент, много трагично“, коментира още Шиков.

Отговорност за случилото се носят класната ръководителка и директорът на училището, категорична е зам.-кметът по хуманитарни дейности Мария Вълканова. Тя съобщи, че е получила подробен доклад от директора Петър Шиков.

„Децата не са извозвани с автобус, защото те са отишли на разходка“, допълни Вълканова. Според нея, няма как да се сложат мантинели по целия път. „Там където има възможност са сложени. Не може и пътят да бъде пешеходна зона, тъй като той води към четири села и е единствена пътна връзка“, коментира още Вълканова.

По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е и Районната прокуратура в Асеновград. Води се дознание за телесна повреда, причинена по непредпазливост.

Oще новини от Пловдив