Единственото точно копие на съкровището от Над сент Миклош гостува в шуменския музей
Единственото точно копие на съкровището от Над сент Миклош гостува в шуменския музей / netinfo

От днес, 20 май, в зала „Съкровищница" на Регионалния исторически музей ще бъде представена поредната значима сбирка, свързана с миналото на България.

През лятото на 1799 г. в банатското село Над сент Миклош (тогава в територията на Австро-Унгария, а днес - в Румъния) случайно е открито съкровище - заровено на неголяма дълбочина в обикновена яма. Състои се от 23 съда с различно предназначение и общо тегло 9.924 кг. Те се отличават с великолепна украса, разнообразие на формите и специфични сцени. Разделени са на следните групи - дванадесет чаши и купи, седем кани и четири съда без украса, един от които рог. Съкровището има сборен характер и неговата датировка се движи в хронологическата рамка от VII до IX в. Различни учени му приписват византийски или аварски произход. Технологичните и стилови белези на съкровището - реалистично или схематично представяне на украсата, предполага, че това са различни сервизи, изработени в различни ателиета.

Върху някои съдове с гръцки букви са врязани надписи на негръцки език, най-вероятно тюркски. За тяхното разчитане са предложени различни мнения. На една от купите надписът започва с „Боила зопана..." - титулатура, използвана в Българското ханство. Обвързването на съкровището с държавността и териториалното разширение на България на запад през първата половина на IX в. прави Никола Мавродинов през 1943 г.

Днес автентичните находки се съхраняват във Виенския музей на история на изкуството и са анотирани като български. Като специален жест от този музей подаряват на страната ни единственото точно копие на съкровището от Над сент Миклош. То гостува в Регионален исторически музей - Шумен със съдействието на Национален исторически музей - София и Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките и е част от богатата програма за предстоящото издание на Европейската нощ на музеите, която отбелязваме на 21 май.