Върху Вариант 1 се потят абитуриентите на втората матура
Върху Вариант 1 се потят абитуриентите на втората матура / БГНЕС, архив
Върху Вариант 1 се потят абитуриентите на втората матура
87089
Върху Вариант 1 се потят абитуриентите на втората матура
Върху Вариант 1 се потят абитуриентите на втората матура
  • Върху Вариант 1 се потят абитуриентите на втората матура
  • Върху Вариант 1 се потят абитуриентите на втората матура

Вариант 1 се падна на абитуриентите. Той беше изтеглен в 7.00 ч. в сградата на Министерството на образованието и науката.

Зрелостниците на втора матура

Матурата на дванайстокласниците започна в 8.00 ч. и е с времетраене 4 астрономически часа. Изпитът включва 13 различни предмета, като и тази година най-желани сред зрелостниците са предметите биология и здравно образование, география и икономика и английски език.

Просветният министър се справи с матурата по български език за 30 минути

По думите на образователния министър Меглена Кунева по повод купуването на отговори на матури - отговори на матурите на са изтекли, защото МОН ги е опазило, а организацията е била отлична. Когато обаче ученик приключи изпита, дори ако това е час след началото, може да излезе и да публикува отговорите, категорична е Кунева.

Едва в 10.30 ч. отговорите са били факт, каза Кунева. Изтичане на матурите тази година няма, категорично посочи тя.

Просветният министър коментира по-късно пред БТА, че след като приключи матурата ще се анализират кои са били плюсовете и успехите, и къде нещата могат да са подобрят относно всички мерки, които бяха взети, за да се гарантира, че няма да има изтичане на отговорите или други манипулации.

„Едно от нещата, които ще разгледаме, е много ясна инструкция дали наредбата, която е правена преди години, отговаря на съвременните средства за комуникация и за необходимостта от прозрачност“, посочи вицепремиерът.

Търговия с матурата - верните отговори и промоция (ВИДЕО)

„Няма друга система в страната, която в момента да е мобилизирана до такава степен, че днес да изпълни толкова важни задачи, каквито са държавните зрелостни изпити“, коментира зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Той съобщи, че на днешната втора матура по 13 предмета по избор в 12-и клас и на външното оценяване в седми клас общо се явяват 106 000 ученици.