Нешка Робева: Не съм безгрешна
Нешка Робева: Не съм безгрешна / netinfo
Нешка Робева: Не съм безгрешна
87083
Нешка Робева: Не съм безгрешна
Нешка Робева: Не съм безгрешна
  • Нешка Робева: Не съм безгрешна
  • Нешка Робева: Не съм безгрешна

Човек трябва да запази самоуважение, това е една унизителна и грозна история - така коментира пред Дарик голямата ни треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева скандала след предложението тя да бъде удостоена с орден „Стара планина". Робева отказа ордена, а причината е дебатът между министрите дали тя заслужава тази държавна награда.

Нешка Робева: Отказвам ордена, за да не си точат зъбите върху мен хрантутници

Нешка Робева беше предложена за орден "Стара планина" от инициативен комитет, за изключително големите ѝ заслуги към изкуството и културата чрез популяризиране на българския и балканския фолклор. По повод участието й в политиката и подкрепата й за проекта на Николай Бареков „България без цензура" легендарната треньорка по художествена гимнастика беше категорична, че това е най-голямата й грешка.

Ето какво още каза тя пред Дарик:

Защо отказахте ордена „Стара планина"?

Не съм искала и не търся скандали. Бях поставена в такова положение, че освен този нямах други избор. Все пак човек и на сто години да стане, трябва да запази известно самоуважение. Не мога да разреша раздаването на награди да бъде повод за противопоставяне на хора, да се обсъжда по този начин една номинация, за се поставя като на пазар наистина „тя има заслуги в това, ама няма в онова, ама еди-какво си..., пък това тежи толкова кила, ама онова е по-светло, а това по-тъмно". Грозна история и за мен унизителна. Съжалявам, че се получи така. Аз даже не знаех кой ме е предложил. Вчера се заинтерсувах и останах изключително изненадана, защото това са хора от танцовото изкуство. Странно, нали?

Да, странно.

Но аз съм безкрайно щастлива, защото тези хора се занимават с традиционното танцово изкуство. Те се занимават с традициите. Аз не ги познавам лично. Но ще се обадя лично, защото това е едно голямо признание. Много хора се отнасят с пренебрежение към фолклора, но ние имаме наистина невероятен фолклор. Той е наистина традиционно изкуство. Дали някой го признава за изкуство, дали някой е дорасъл, за да осъзнае какво е фолклорът и какво е нашият народ, това са други въпроси. Но да ми се дават такива оценки от хора, дето наистина... аз някои от тях и по физиономия няма да ги позная.

Казахте, че за тези 70 години сте допускали грешки, имали сте разочарования. Постиженията ви ги знаем. Кажете за грешките.

Да не би пък да не знаете грешките? Грешки, та грешки. Кой човек може да каже „Аз съм безгрешен". Та ние сме създадени на земята, за да грешим, нали? Даже има една прекрасна легенда на Стефан Цвайг „Другият брат" - за отшелник, който решава, че ще бъде безгрешен. Не съм безгрешна. Всички ми знаят грешките. Най-тъпата ми грешка безспорно беше, че повярвах или се подведох по тази програма, която беше прекрасна и беше представена от Николай Бареков. Ама това е една от грешките. Много пъти съм вярвала на други хора, но те не се казват Николай Бареков. Например повярвала съм в Андрей Луканов и съм се излъгала, във Виденов и съм се излъгала. Влязла съм в Управителния съвет на Българския спортен тотализатор с мисълта да помогна, повярвах на тези хора. Една от тях беше Ирена Кръстева. И когато съм разбрала съм напуснала.

Отговорихте донякъде и на въпроса от фейсбук на Славей Теслаков „Моля, попитайте я за политическото й номадство".

Номад никога не съм била. Хайде, нека този господин да каже какво разбира под „номад". Предполагам, че някъде е чул думичката и не му е много ясна като понятие. Или поне да ми каже къде и кога. Не съм скачала от партия на партия, не съм си променяла убежденията и имам силата и смелостта да ги заявявам категорично. Да, аз съм лява. Да, пред Америка предпочитам Русия, но най-напред предпочитам България и смятам, че през целия си живот съм показвала това. Така че този господин има право на въпрос, благодаря му, но нека най-напред да си изясни понятията, когато задава въпроси.

Господин Миланов, също от фейсбук „Нешка е много голяма. Като погледне назад, има ли нещо, което би направила по друг начин"?

Е, разбира се, че има. Аз изброих толкова много неща, които бих направила по друг начин. Но знаете ли, мога и един пример да разкажа. В един момент леля Ванга ми каза „Няма да вземаш това момиче, защото тя няма да успее". Само, че момичето беше спечелило всички контролни състезания и аз нямах право на друг избор. Взех я, тя спечели международни турнири, беше голямото откритие на Нешка Робева, новата българска шампионка. Месец преди световното напусна. Обадих се на леля Ванга и й казах „Аз нямах друг избор, взех я, но ти беше права". А тя каза „Не аз казах това. Каза ми се да ти кажа". Така че дори когато човек знае кое е правилното, понякога няма право да постъпва така, както той смята или когато е свързано с други хора. Така че такива грешки... Грешка например е сега от моята гледна точка казвам „Не можеше ли по друг начин, не можеше ли с по-малко нерви". Ами сто процента можем. Ама тогава съм мислела по друг начин, разсъждавала съм по друг начин, била съм друга.

Да разбираме ли, че леля Ванга ви е била съветник?

Това беше абсолютна случайност и не аз съм я питала, а моя приятелка. Тя ми се обади и каза „Леля Ванга каза да не я вземаш". „Как няма да я взема? Тя спечели всички контролни, какво ще кажа на детето". Какво ще кажеш на детето в този случай?