Джебел се превърна в арена за политически сблъсък между ДПС и ДОСТ
Джебел се превърна в арена за политически сблъсък между ДПС и ДОСТ / DarikNews.bg, Кърджали
Джебел се превърна арена за политически сблъсък между ДПС и ДОСТ
87060
Джебел се превърна арена за политически сблъсък между ДПС и ДОСТ
Джебел се превърна арена за политически сблъсък между ДПС и ДОСТ
  • Джебел се превърна арена за политически сблъсък между ДПС и ДОСТ
  • Джебел се превърна арена за политически сблъсък между ДПС и ДОСТ

Площад „19 май” в Джебел се превърна в арена на очаквания политически сблъсък между ДПС и ДОСТ. До инциденти не се стигна, а една от причините за това бе масираното полицейско присъствие и жандармерия в целия град.

Към незабавни предсрочни избори призова председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на един от двата митинга, разделили площада в Джебел. Визирайки бившия председател на партията Лютви Местан и бившия областен лидер на ДПС Бахри Юмер, той бе категоричен, че място за предатели в партията няма.

От своя страна председателят на ДОСТ Лютви Местан за пореден път каза, че демонстрацията на сила в днешното събитие от страна на ДПС е началото на края на партията, какъвто бил края и на всички тоталитарни партии по света. 

На празника на града над 5000 души изпълниха пространството пред сградата на общината от ранните часове на деня. Много от тях, дошли от различни краища на страната, бяха с обозначителни шапки с надпис „ДПС”. В града пристигна и цялото ръководство на Движението начело с председателя му Мустафа Карадайъ.

Скандирания „ДПС!”, „Единство!”, „Свобода!”, „Силни сме, много сме!” огласяха площада преди официално да бъде открит празника на Джебел

По-късно, отправили се към трибуната за откриване на празниците на града, кметът Бахри Юмер, който е един от учредителите на ДОСТ, председателят на нерегистрираната още партия Лютви Местан и придружаващите ги гости от Турция бяха освирквани от членовете и симпатизантите на ДПС. Сред гостите бяха посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, депутати от управляващата в южната ни съседка партия, кметове на побратимени общини, представители на изселнически организации. 

На митинга на ДПС председателят на партията Мустафа Карадайъ коментира, че днешната власт е станала заложник на една коалиция, чийто съставни части Съветът на Европа ги нарича фашистки. „От тази гледна точка и за сигурността на нашата Родина, ако е необходимо, час по скоро да отидем на избори. Защото без ДПС няма стабилност, няма сигурност в нашата родина”, каза Карадайъ.

А според Лютви Местан днешното поведение на ДПС е една организирана провокация, която помрачила празника на Джебел.

„Не може денят на Джебел повече да се партизира. Затова и не се качих на трибуната. В организираната агитка на ДПС видях всички членове на ДПС. Освиркванията не бяха по мой адрес. ДПС освирква себе си”, коментира Местан. И отправи призив към държавния глава, институциите и другите партии - майските събития по време на възродителния процес да се отбелязват като част от държавния протокол и част от националния празничен календар.

Новини от Кърджали