Тържествено връчват дипломите на над 400 абсолвенти от ВТУ
Тържествено връчват дипломите на над 400 абсолвенти от ВТУ / DarikNews.bg, архив

На 20 май от 11 ч. в аулата на Великотърновския университет, бакалаври и магистри от Историческия университет тържествено ще получат своите дипломи. Общият им брой  е 220 . Завършващите бакалавърска степен са от специалности те Археология, География, Етнология, История, История и география, История и философия, История и чужд език, Културен туризъм.

28 бакалаври са отличниците, като с успех 6,00 се отличава Петя Красимирова Добрева, специалност „Културен туризъм“, която ще бъде наградена от декана на Историческия факултет, проф. . Иван Тютюнджиев със златен медал.

Гости на събитието ще бъдат председателят на Общински съвет - Велико Търново  Венцислав Спирдонов, директорът на РИО Велико Търново инж. Розалия Личева, директорът на търновски клон на банка  Диан Стоянов .

Абсолвентите от Филологическия факултет също официално ще получат своите дипломи. Тържествената церемония е насрочена за 20 май от 13:30 часа в аулата на Великотърновския университет. Дипломите ще връчат председателят на Общото събрание на ВТУ проф.  Радослав Радев и проф.  Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет. На тържеството ще присъстват ръководителите на катедри и преподаватели от Филологическия факултет, както и представители на бизнеса от партниращи си с ВТУ фирми, осигуряващи стажове, практики и работни места за завършили млади специалисти по чужди езици.

Дипломи получават близо 170 студенти с бакалавърска степен и 35 с магистърска.

Най-много дипломирали се студенти в бакалавърска степен (70) има в специалността Приложна лингвистика с първи езици английски, немски, испански и руски език и с още един, т.нар.  втори език, овладян на високо ниво.  Отличниците са 17, а студентката Ивона Каращранова се дипломира като бакалавър по испански и арабски език с успех 6.00. Дипломи за завършена бакалавърска степен ще получат 41 студенти от Английска,  Френска, Немска и Руска филология, над две трети от тях са специалистите по английски език, а отличниците са 9. В специалностите Връзки с обществеността и Журналистика са се дипломирали 36 студенти с 19 отличници, а Вероника Гърдева от Връзки с обществеността завършва с успех 6.00. В двойните специалности с професионална квалификация учител по български език и история или география или руски език дипломи ще получат 20 студенти.

Магистърската програма по Транслатология (съвременна преводаческа квалификация с един или два чужди езика – западни, славянски или балкански) са завършили 15 студенти, като близо 80% са с отличен успех. Двама са дипломиралите се висококвалифицирани магистри по конферентен (устен) превод с английски език. И двете преводачески програми със западни езици се осъществяват съвместно с генералните дирекции по писмен и по устен превод към Европейската комисия.  Магистърски програми по английски език и превод или за придобиване на учителска правоспособност с английски език, по литература и култура, по германистично литературознание  завършват 20 студенти с 6 отличници.