Цецка Цачева присъжда призове на студенти в МУ-Плевен по случай 24 май
Цецка Цачева присъжда призове на студенти в МУ-Плевен по случай 24 май / mu-pleven

 

На 19 май, четвъртък, от 13:00 часа в зала „Магнум" на Втора клинична база академичната общност на МУ-Плевен по традиция ще отпразнува тържествено 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Тази година специалните гости на празника са двама видни граждани на Плевен - Цецка Цачева, председател на 43-то Народно събрание, и акад. Светлин Русев, който ще изнесе академично слово. За поредна година събитието ще бъде наситено с множество художествени и музикални изяви на българските и чуждестранните студенти на висшето училище.

Просветният химн „Върви, народе възродени" и песента „Моя страна, моя България" ще бъдат изпълнени от детска вокална група „Арлекино" с ръководител Виолета Боянова.
Ректорът проф. д-р Славчо Томов ще връчи на Цецка Цачева плакет „За изключителен принос" за разкриването на Факултет по фармация в структурата на МУ-Плевен.

Председателят на Народното събрание ще връчи на български и чуждестранни студенти традиционната награда за празника на българската просвета и култура - приза „Най-изявен студент 2016" - за постигнати високи резултати в учебната, научната и кръжочната дейност, заедно с грамота и научна литература. От факултет „Медицина" наградени ще бъдат Мартин Караманлиев, V курс, и Мохамед Абдул Свамад, гражданин на Великобритания, V курс, англоезично обучение.

От факултет „Обществено здраве" призът „Най-изявен студент 2016" ще отиде при Поля Ламбева, ІV курс, специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия", а от факултета по здравни грижи отличена ще бъде медицинската сестра Милена Манова от ІІI курс. Ивeта Росманова, студентка във ІІ курс от специалност „Социални дейности", ще бъде гордата носителка на приза от Медицинския колеж.

И тази година по повод празника на българската просвета и култура висшето училище присъжда награда за успешно овладяване на българския език от чуждестранен студент - плакет и значка „Аз владея български език". Отличен с приза ще бъде Доминик Джеймс, гражданин на Великобритания, ІV курс, англоезично обучение по специалност „Медицина". Той ще се обърне към аудиторията с приветствие на български език по повод празника.

Проф. Славчо Томов ще присъди специална награда - Европлакет на д-р Стефан Станимиров, лекар в Клиниката по пулмология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски" - Плевен, за популяризиране на тържествените промоции и проявите на българските и чуждестранните студенти.