Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров заяви, че ако не бъде отхвърлено ветото на президента по тестовете от Изборния кодекс, от формацията ще оттеглят своята подкрепа за това управление. Той допълни пред Нова телевизия, че с ветото, което президентът Росен Плевнелиев наложи на части от Изборния кодекс, "се обезсмисля един огромен труд".

Правната комисия в НС прие ветото на президента за Изборния кодекс

Байрактаров определи като "спекулации" слуховете, че има договорка ветото да бъде отхвърлено в зала, а впоследствие Изборният закон все пак да бъде променен така, че да бъдат върнати правата на българите в чужбина. "Уговорки и пазарлъци не правим с никого", категоричен бе той.

Президентът наложи вето на Изборния кодекс заради българите в чужбина

"Очевидно е, че в процеса на приемане на Изборния кодекс те се договаряха. Те използваха този закон за своите договорки", контрира депутатът от БСП Филип Попов. "Ние сме против този закон в неговата цялост. Той е направен само с цел служебни победи на управляващите. Ако президентът наистина спазваше Конституцията и бранеше обществения интерес, нямаше да наложи вето само върху този член, а щеше да наложи вето и върху други части на закона, като например тази за задължителното гласуване", категоричен бе той. По негово мнение законопроектът е "негоден за употреба".

Борисов: Приехме под натиск нещо, с което съм изцяло несъгласен

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов се обърна към Попов: "През годините Вие сте виждали нарушения при изборите в определени държави, но сте ги неглижирали заради партньора Ви в тройната коалиция и заради историческите целувки, които правихте, сте ги замитали под килима".

Източник: Novanews.bg