Запазване на място въвежда Великотърновският университет
Запазване на място въвежда Великотърновският университет / netinfo

С акция „Рано рани“ Великотърновският университет „Св.св. Кирил и Методий“ въвежда запазване на място в любима специалност – съобщи на пресконференция в Областна администрация-Разград ректорът на учебното заведение проф.д-р Христо Бонджолов. Заедно с чл.-кор. проф. д.ф.н. Стоян Буров, зам.-ректор по учебната дейност, проф. д-р Андрей Андреев, директор на Бюрото за кандидат-студентска информация  и проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет, ректорът представи част от новостите, които Великотърновският университет предлага за кандидат-студентите.

Ранното записване може да се извърши както онлайн, така и през бюрата за кандидат-студентска информация в областните градове. Необходимо е зрелостникът, който още не е получил дипломата си за средно образование, да се попълни заявление, да се представи копие от лична карта и да се плати такса от 30 лева, може да се запази 1 място в желана специалност, то се пази до 2 юли.

Университетът във Велико Търново е съобразил специалностите, които предлага за кандидат-студентите с бизнеса, съобразява се и с технологичните възможности на съвременния свят. От следващата учебна година ще се реализира проект „Сигурност и технологии“, той представлява въвеждане на дистанционно онлайн обучение, първоначално то ще касае две сгради и част от специалностите – обясни ректорът. По-късно ще обхване всички 70 специалности, търси се финансиране, университетът се надява и на съдействие от държавата.

Друга инициатива на ВТУ касае децата, които излизат от социални институции, били са в приемни семейства или са кръгли сираци, за тях ще има 60 целеви места предимно за учителски специалности. Те ще са освободени от такси, ще бъдат настанени в общежития, ще се търсят възможности и да получават стипендии.

В същото време обаче във ВТУ връщат и платеното обучение. Приемът на учебното заведение за учебната 2016/17 г. е 2222 места държавен прием и 551 срещу заплащане.

Проф. Бонджолов коментира като погрешно схващането, че висшето образование в България не може да се конкурира с чуждестранното. По думите му, много от студентите извън България не успяват да завършат, тъй като поради икономически причини започват работа, често неквалифицирана. В тази връзка университетът търси иновативни методи да задържи студентите в страната, където те ще имат възможност и за реализация.

10% от новоприетите в старата столица студенти всяка година са от област Разград – съобщиха още представителите на ръководството на ВТУ. Очакванията с новите кампании и възможности да станат повече.

На сайта на www.priemunivt.bg може да се намери актуална информация за всичко, което е свързано с кандидатстване във ВТУ.