Почина легендата на БНТ Никола Филипов
Почина легендата на БНТ Никола Филипов / снимка: БНТ

Телевизионната легенда Никола Филипов почина на 86 години. Първият телевизионен говорител у нас, когото всички знаят като Чичко Филипов, прекарва повече от 30 години на малкия екран.

Освен като водещ на новините по Българската национална телевизия, зрителите ще го запомнят и с куклата Педя човек-лакът брада. Никола Филипов е и водещият, който съобщава за събитията от 10 ноември 1989-а година и оставката на Тодор Живков.

Никола Филипов е роден през 1930 година в София. Учи в мъжка гимназия, а след това завършва ВИТИЗ, но вместо на сцената започва работа в новинарското студио на БНР. След седем години в националното радио отива на работа в националната телевизия.

Никола Филипов прочита първите новини по БНТ на 5 ноември 1959 година. Докато съобщава тези новини, осветлението в студиото гръмва и върху главата на говорителя падат стъкла. Въпреки инцидента Филипов не прекъсна емисията.

Години по-късно споделя, че винаги е бил честен към зрителите: "Ненавиждам това да лъжеш зрителите. Каква е магията на телевизията? Че зад камерата, която е срещу мен, има десетки, стотици хиляди хора. Те не заслужават да бъдат лъгани".

В съзнанието на хората телевизионната легенда ще остане и като Чичко Филипов заради участието му в детското предаване "Педя човек-лакът брада" заедно със Слава Рачева.

"Затова е виновна Слава Рачева. Тя ми е леко кръстница. За пръв път излезе от нейната уста. Сценарият е на Асен Траянов. И оттогава съм Чичко Филипов. На млади години станах Чичко. Това е единственото наистина ценно нещо, което ми остана", разказва години след това легендарният водещ.