Сблъсъци между надзиратели и полиция в Брюксел
Сблъсъци между надзиратели и полиция в Брюксел / ThinkStock/Getty Images

Протестиращи белгийски надзиратели в затворите предизвикаха погром в сградата на министерството на правосъдието, съобщават местни медии.

Около 1000 протестиращи са нахлули в министерството, след като са счупили входната врата. Кадри от вътрешността на сградата показват хаос и изпочупен инвентар. Наложила се е намесата на полицията, която е използвала сълзотворен газ и палки, за да прогони своите колеги от сферата на сигурността.

От 25 април служителите в затворите в Брюксел и южната област Валония са в стачка, като повечето от тях формално се водят в болнични. Надзирателите се възпротивяват на реформата в сектора, която засяга реда на работа, пенсионирането, наемането на нови служители.

Министърът на правосъдието Кун Генс изрази възмущение от събитията и заяви, че е решен повече отвсякога да приложи обещаната реформа. Той насрочи нова среща с протестиращите този следобед.

В сутрешните часове протестиращите се бяха събрали пред централата на партията Реформаторско движение, от чиито редици е премиерът Шарл Мишел. Партийната централа е била замеряна с яйца.

Източник: БТА