България спечели руските туристи
България спечели руските туристи / БГНЕС, архив

България ще подготвя визите за руски граждани за два дни, съобщи Министерството на туризма на страната. В момента българска виза се издава в срок до 10 дни. За да се ускорят процедурите, София е отпуснала на руското Министерство на външните работи 12,5 милиона рубли, пише "Коммерсант", цитиран от вестник "Труд".

Между Русия и България бе постигнато и споразумение за чартърен превоз. Самолетът ще обслужва линията до 30 октомври.

"Руснаците активно се интересуват от лятна ваканция в България. Туристите са започнали да резервират екскурзии още от началото на годината", заяви ръководителят на Българската туристическа компания "Солвекс" Светлана Цветкова пред "Коммерсант FM".

"Дестинацията е много популярна, въпреки че се отчита известен спад, който се дължи на високия обменен курс на еврото, но България, в сравнение с другите морски курорти, като цяло печели по размер на необходимия в страната бюджета. Стойността на почивките към този момент започва от 250 евро на човек, включвайки пътуване със самолет и едноседмична ваканция. Много популярно е южното крайбрежие – особено Бургас и „Слънчев бряг“. Популярни са и луксозните хотели", каза Цветкова.

Според ръководителя на Федералната агенция по туризъм Олег Сафонов, обемът на резервациите на руснаци за летните почивки е нараснал с 20% в сравнение с миналата година. Сред чуждестранните дестинации на първо място са Гърция и България. Нарастването на броя на туристите се дължи не само на визовите облекчения, но също така и лоялността на родните хотели към руските туристи, заяви генералният директор на руската туристическа компания Ambotis Holidays Виталий Стаматов.