АБВ прекратява участието си в изпълнителната власт
АБВ прекратява участието си в изпълнителната власт / БГНЕС
АБВ излиза от изпълнителната власт, реши Конгресът на партията
86902
АБВ излиза от изпълнителната власт, реши Конгресът на партията
АБВ излиза от изпълнителната власт, реши Конгресът на партията
  • АБВ излиза от изпълнителната власт, реши Конгресът на партията
  • АБВ излиза от изпълнителната власт, реши Конгресът на партията

АБВ реши на своя конгрес, че излиза от изпълнителната власт. Лидерът на партията и президент 2002-2012 Георги Първанов призова за нов коалиционен проект за управление на държавата.

Първанов каза, че правителството е слабо, a големият проблем е, че не се вижда потенциал. В 50-минутната си реч той очерта и какъв трябва да е профилът на бъдещия президент и обяви, че от АБВ тръгват в президентските избори срещу модела ГЕРБ.

"АБВ няма да бъде пето колело" - този цитат лидерът на партията Георги Първанов припомни пред делегатите на Конгреса на АБВ. Тогава обаче никой от партията мандатоносител не е чул посланието, затова продължението на тази позиция днес е, че "лимитът на компромисите от страна на партията е окончателно изчерпан", каза Първанов.

"Но колкото и да сме били остри по отношение на липсата на диалог и на партньорство с партията мандатоносител, отново ясно ще кажа, че не липсата на диалог е големият проблем, а отсъствието на ефективност в работата на кабинета", каза той. Основният критерии за отношението на АБВ към правителството винаги е бил доколко кабинетът е добър за България, доколко е работещ и как решава проблемите на нацията, държавата и хората, каза Първанов. Правителството е слабо, заключи той.

Калфин: АБВ няма да гласува на инат срещу всяко решение на управляващите

Конгресът на партията окончателно и единодушно реши АБВ да излезе от властта, а кадрите в управлението да се оттеглят. Делегатите одобриха и започването на незабавни консултации с максимално широк кръг леви, центристки и патриотични сили за издигане на кандидатура, която да е алтернатива на сегашния модел, образ и политическото поведение на президентската институция.

Във времето, в което живеем, тенденцията за коалиции ще се запази дълго, обяви лидерът на АБВ. Той каза, че концепцията на партията за коалиционна политика е тя да изразява стремежа за нов интеграционен модел на управление.

"Въпросът за формирането на единна политическа алтернатива се явява ключов за спечелването на президентските избори през есента на тази година, но хоризонтът на тази коалиционна политика не стига само до предстоящата есен. Нужно ни е не временно обединение, а нов стратегически коалиционен проект", каза той.

АБВ се цели в победа на президентските избори

Първанов обяви и цел номер едно за партията. Основната задача на АБВ за настоящата година е спечелването заедно с коалиционните партньори на изборите за нов държавен глава. "Тръгваме на президентските избори срещу модела ГЕРБ за държавен глава. Ние от АБВ сме били и ще бъдем категорична алтернатива на политиката, провеждана от настоящия президент", каза Първанов.