Американски, косовски и български студенти и ученици се включиха в музикалната академия в Кюстендил
Американски, косовски и български студенти и ученици се включиха в музикалната академия в Кюстендил / netinfo

13 студенти и 5 преподаватели от САЩ, 10 ученика и 6 преподаватели от Кюстендил, 12 студенти и 7 преподаватели от София, над 100 ученици и студенти и 15 преподаватели от Косово, се включиха в Осмото издание на Международната камерна музикална академия в Кюстендил.

В програмата са включени майсторски класове, лекции и концерти в градовете Кюстендил, София, Дупница, Бобов дол и др. В академията ще преподават изявени имена в класическата музика като проф. Йосиф Радионов, проф. Владислав Григоров, Росен Идеалов и др.
Тази година гости на академията ще бъдат студенти от Университет "Хаджи Зека" гр. Печ и ученици от Музикално училище "Пренк Джакове" гр. Джакова, Република Косово.
По време на престоя си гостите от Америка и Косово ще имат възможност да се запознаят с богатото културно-историческо наследство на Кюстендилския регион.
„През тази година новото в академията е именно това, че се разширява обхвата на академията, а именно със студентите от Косово. През тези осем години благодарение и на Нина Гордан ние създадохме един проект, който оставя следи в музикалния живот на България. С всяко едно издание ние създаваме мост между нашите народи и култури", заяви председателят на читалище Братство Иван Андонов.
Част от американските студенти заявиха, че са запознати с българската народна музика, като например Раян, каза, че българска музика се пуска по едно от радиата в Сейнт Луис, от където е той. Друг от американските студенти Аурора от Охайо заяви, че е изучавала български произведения в университета.
„Впечатленията ни от Кюстендил и България са много добри. Винаги харесваме да се връщаме тук, отново и отново. Винаги се чувстваме добре дошли тук, винаги се радваме да работим с българските преподаватели, студенти и ученици. Нашите студенти също са развълнувани да бъдат тук", заявиха американските преподавателки Нина Горъдн и Лиса Нелсън.

Американски, косовски и български студенти и ученици се включиха в музикалната академия в Кюстендил
netinfo