Манолова: Изборният кодекс можеше да се подобри и да се отстранят дефектите
Манолова: Изборният кодекс можеше да се подобри и да се отстранят дефектите / БГНЕС
Мая Манолова за Изборния кодекс
86876
Мая Манолова за Изборния кодекс
Мая Манолова за великденската кампания в подкрепа на възрастните хора
Мая Манолова за Изборния кодекс
Мая Манолова за великденската кампания в подкрепа на възрастните хора
  • Мая Манолова за Изборния кодекс
  • Мая Манолова за великденската кампания в подкрепа на възрастните хора
  • Мая Манолова за Изборния кодекс
  • Мая Манолова за великденската кампания в подкрепа на възрастните хора

Изборният закон, известен като „кодексът Манолова" трябваше да бъде подобрен, за да не се повтори случаят с влизането на Александър Методиев, известен като Бат' Сали, в парламента. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в „Седмицата" на Дарик. Липсата на изборен район „Чужбина" обаче ще продължи тази тенденция, категорична е Манолова.

Омбудсманът посочи, че при последните избори вотът на българите от Западна Европа и САЩ се е увеличил за сметка на гласовете от Турция. Според Манолова орязването на избирателен район „Чужбина" ще ощети единствено сънародниците ни, които живеят далеч от България, тъй като от югоизгочната ни съседка ще продължават да идват автобуси.

Президентът наложи вето на Изборния кодекс заради българите в чужбина

"Изборният кодекс можеше да бъде подобрен и да бъдат отстранени дефектите, които той показа", категорична е Манолова. Сред дефектите тя посочи случая с Бат' Сали. Методиката и липсата на изборен район "Чужбина" доведоха до това, каза Манолова. В това отношение обаче промени не са направени. Методиката не е пипната, а изборен район в чужбина няма.
Манолова посочи, че подкрепя създаването на изборен район "Чужбина", защото това би подобрило и ситуацията по разпределянето на мандатите в България. "Нека да е ясно, че с или без изборен район в чужбина мандатите на политическите партии не се променят. На изборите през 2014 година се е увеличил вотът в Западна Европа и Северна Америка с 67 процента, а вотът в Турция е намалял с пет на сто. Тоест нищо, че имаше възможност за повече секции, на практика вотът в Турция е стигнал своя таван. Дайте си сметка, че хората в Турция най-лесно с автобуси ще стигнат до България и ако там има конкретна организация, тя ще бъде реализирана, докато наказаните ще се окажат българите в Западна Европа и Северна Америка", каза Манолова.

Борисов: Приехме под натиск нещо, с което съм изцяло несъгласен

На въпрос дали ще сезира Конституционния съд, Манолова каза, че ще изчака да види как ще се развие парламентарният дебат. Даже президентското вето да бъде преодоляно, е важно и какви текстове ще бъдат написани, които да регламентират гласуването в чужбина, отчете Манолова. И допълни, че в зависимост от това ще формира своята позиция.

В ефира на Дарик Мая Манолова представи и отчетът след края на кампанията „Великден за всеки - подари празник на баба и дядо". Омбудсманът съобщи, че събраните средства са над 1 млн. лева като пари и хранителни продукти. Набраните средства по сметката на кампанията са 650 000 лева, а над 360 000 лева са дарени под формата на хранителни продукти. Кампанията е достигнала до близо 200 000 души, защото ваучери са получили 32 500 пенсионери до този момент. 150 000 души пък са получили по козунак за празника. Като добавим хранителните пакети и празничните обеди, даренията за социални домове за възрастни хора равносметката е дарения за над 1 млн. лева за 200 000 пенсионери, каза омбудсманът.