Румен Петков: Борисов иска да се кандидатира за президент
Румен Петков: Борисов иска да се кандидатира за президент / БГНЕС, архив
Румен Петков: Борисов иска да се кандидатира за президент
86863
Румен Петков: Борисов иска да се кандидатира за президент
Румен Петков: Борисов иска да се кандидатира за президент
  • Румен Петков: Борисов иска да се кандидатира за президент
  • Румен Петков: Борисов иска да се кандидатира за президент

Бойко Борисов иска да се кандидатира за президент, тъй като вече няма ресурс да е министър-председател. Това обяви в интервю за предаването „Седмицата" на Дарик радио заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

Според него в момента Борисов търсел легитимация „да избяга" от сегашния си пост. Петков не отрече, че Георги Първанов също може да влезе в кандидатпрезидентската надпревара и без да има тълкувателно решение на Конституционния съд дали има право отново да е държавен глава.

Политиката в сектор „енергетика" е сред основните несъгласия на АБВ с правителството, обясни пред Дарик Румен Петков. "Не можем да се ангажираме с провала в енергетиката. Аз няколко пъти питам, нека да кажат - защо трябваше да теглим кредит, за да платим на американските централи, кой ще плаща лихвите по кредитите, защото лихвите ще ги плащаме ние. Имаше съвършено друга стъпка и тя беше предложена от предното ръководство на БЕХ. Но за да угодим на някого, ние от загробващия договор на Иван Костов с американците влязохме в друг загробващ договор със същите американци", каза той.

Калфин подаде ръка на БСП за обща кандидатура за президент

Петков не отрече, че Георги Първанов може да се кандидатира отново за президентския пост. "Двете фигури, които са номинирани от нашите областни и общински конференции най-активно, с голяма подкрепа, обич и уважение, са на Първанов и Калфин", каза Петков.

По думите му Първанов без съмнение е най-успешният политик. "Той показа лидерски качества като партиен ръководител, като човек и като държавен лидер. Трябва да ви кажа, че Първанов е политик с класа и бъдеще. Ивайло Калфин показа мъжество", каза той.

Петков не пропусна да даде и прогнозата си за политическото бъдеще на премиера Борисов и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов: "Забавлявам се два дни с разсъжденията на Цецо, който си позволява да говори от мое име и го съветвам искрено да спре веднага. Цецо, чу ли ме? Ако не си ме чул, няма и да разбереш. Но стремежът да се намери легитимация Борисов да избяга от премиерския пост и да се кандидатира за президент... И двамата да млъкнат и да спрат да ползват бърсалката Румен Петков. Тази бърсалка има определена степен на търпимост", каза Петков.

Цветанов и Борисов не се разглеждат като възможни кандидати за президент

На въпрос дали смята, че Борисов ще се кандидатира за президент, Петков отговори: "Дълбоко убеден съм, че той няма ресурс повече да бъде министър-председател и по тази причина иска да се кандидатира за президент. Ама като иска да се кандидатира, да излезе и да каже: "Аз, Бойко Борисов се кандидатирам за президент", а не да обяснява от Лондон, от Бусманци и Чапърчане "Абе, Румен Петков навремето така, пък аз така". Да излезе и да има един път в живота си достойнството да заеме лична позиция. Защото ще ми е много интересно, като вдигнат Бойко за президент, госпожите Цецка, Руми и другите как ще се чувстват в партията, която я ръководи Цецо. Но тава е тема на друг, последващ разговор".

Нинова: Корабът потъва, нужни са предсрочни избори

По отношение на новия лидер на БСП Корнелия Нинова, той отбеляза, че за сега тя продължава линията на поведение на предшественика си в левицата Михаил Миков.

Цялото интервю на Кирил Вълчев с Румен Петков слушайте в предаването "Седмицата" по Дарик в събота.