Кънев иска втори мандат за Плевнелиев
Кънев иска втори мандат за Плевнелиев / БГНЕС
Кънев иска втори мандат за Плевнелиев
86857
Кънев иска втори мандат за Плевнелиев
Кънев иска втори мандат за Плевнелиев
  • Кънев иска втори мандат за Плевнелиев
  • Кънев иска втори мандат за Плевнелиев

От Демократи за силна България призоваха проевропейските партии да се обединят и издигнат за президент Росен Плевнелиев като независим кандидат. ДСБ ще подкрепят Плевнелиев, увери лидерът на партията Радан Кънев. Той е убеден, че ще има и предсрочни парламентарни избори. С напускането на АБВ мнозинството в 43-ото Народно събрание е разрушено, заяви Радан Кънев.

"Това напускане отваря и фронта за тежки геополитически атаки отвън и за надигане на вълни на популизъм вътре в страната. Смятаме, че президентската институция е основен гарант за геополитическата стабилност на България. Призоваваме политическите партии, които заявяват себе си като проевропейски, като десноцентристки, но защо не и да не са дясноцентристки, всички заедно да застанем зад кандидатурата на господин Плевнелиев като независим кандидат за президент. Да погледнем какъв е националният интерес - това е съхраняване в много трудни условия на геополитическата ни ориентация - ориентация, на която Плевнелиев е безспорният гарант", каза Кънев.

Цветанов: Радан Кънев въведе модела на политическите абсурди

С Плевнелиев разговори не са водени, но ДСБ ще застанат зад негова кандидатура. Тя обаче трябвало да е надпартийна, защото ако президентските избори се превърнат в партийно състезание, шансовете за ляв или популистки кандидат се увеличават, а това е много опасно, посочи Радан Кънев.

Евгений Дайнов: Реформаторите да издигнат президента Плевнелиев за втори мандат

Държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни. Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава, се казва в съобщение на прессекретариата на президента.

Разпространеното изявление на ръководството на ДСБ не е съгласувано с него, се допълва в съобщението.

Президентът Плевнелиев от първия си ден в политиката е бил последователен гарант на евроатлантическата ориентация на България и това ще остане така и в бъдеще, се казва още в текста.