Холивудският актьор, режисьор, продуцент и активист Джордж Клуни привлече вниманието на кинофестивала в Кан, заявявайки, че вероятният кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп никога няма да стане държавен глава на САЩ, предадоха световните информационни агенции.

Вижте снимки от откриването на кинофестивала в Кан

Клуни и холивудската звезда Джулия Робъртс присъстваха на пресконференция по случай премиерата на новия филм "Пулсът на парите" (Money Monster) с тяхно участие. Лентата, представена извън конкурсната програма, е режисирана от Джоди Фостър."Няма да има президент Тръмп. Това няма да се случи, защото не изпитваме желание да издигаме страха на власт в нашата страна", заяви Джордж Клуни, който е засвидетелствал подкрепата си за претендентката за Белия дом на Демократическата партия Хилари Клинтън.

Джордж Клуни vs. Хълк Хоган: битката за Белия дом се води и в Холивуд

Актьорът обвинява необходимостта на американските телевизионни мрежи от по-висок рейтинг за политическия възход на Доналд Тръмп.

"Пулсът на парите" (Money Monster) е първият филм от 12 години, в който Джордж Клуни и Джулия Робъртс се снимат заедно. Лентата разказва историята на телевизионен водещ на финансови новини (Клуни), който е взет за заложник от гневен инвеститор. Робъртс играе неговата продуцентка, която прави отчаяни опити да го освободи.

Джоди Фостър, която режисира "Пулсът на парите", заяви, че редица босове на филмови компании не се доверяват на режисьорки, преценявайки, че това би било голям риск, предаде Франс прес.

"Що се отнася до жените, вижданията на големите кинокомпании не са се променили", каза тя.

Фостър все пак изтъкна, че са настъпили радикални промени на снимачната площадка от времето, когато бе дете и дебютира в киното.

"Навремето на снимачната площадка имаше само една жена, която изпълняваше ролята на майката на моя персонаж, ако оставим настрана гримьорката", отбеляза Джоди. Според нея икономическата несигурност и напредъкът в технологиите са накарали ръководителите на филмови студиа да бъдат повече отвсякога предпазливи и да не поемат рискове.

Джоди Фостър вече си има своя звезда на „Алеята на славата"

"Смятам, че те се страхуват и че жените по някакъв начин са включени в нещо като категория "прекалено голям риск", настоя Фостър.

Отличената с две награди Оскар актриса поясни, че още като дете се е снимала в рекламни клипове, сериали и филми и това й е помогнало да влезе в клуба на режисьорите, който е като запазен периметър за мъже.

В САЩ само 9 на сто от режисьорите са жени, сочат резултатите от изследване на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Източник: БТА