Все още се търси концесионер за три големи варненски плажа
Все още се търси концесионер за три големи варненски плажа / снимка: Дарик Варна, архив

Три от големите плажове във Варна, които останаха без концесионер, са обявени с 30 % по ниска цена на втори търг. Това обяви при визитата си в морския град министърът на туризма Николина Ангелкова.

Става въпрос за плажа в кв. "Аспарухово", Офицерския и "Кабакум-юг".

"Вярвам, че при вторите търгове ще се явят кандидати, които да ги стопанисват", сподели министър Ангелкова.

Тези три плажа са изключително посещаеми и ще се гарантира максимално доброто протичане на сезона и безопасността на летовниците при тяхното използване.

По-ниски цени на чадъри и шезлонги, но догодина

Търси се формула за намаляване на цените на чадъри и шезлонги по родното Черноморие. Възможностите засега се търсят в неформално обсъждане с концесионери на плажове и хотелиери, като намаляването на цените може да стане от догодина, каза още министърът.

По време на дискусия, посветена на конкурентоспособността на българския туризъм и организирана от вестник „Стандарт", Ангелкова обясни, че държавата ще осигури на плажните концесионери и хотелиерите възможност за предоставяне на нови услуги. Това ще бъде отразено в методиката, по която плажовете ще се отдават на концесия.

Български плажове и яхтено пристанище са отличени със "Син флаг"

„90 на сто от летния ни туристически продукт се формира от плажа. Хората когато идват на море, идват за морето, за плажа. Навсякъде могат да намерят хубав хотел, с предлагане на различни видове продукти. Но когато идват на море, те търсят плажа", изтъкна министърът на туризма.