Прогноза: населението на Европа ще се стопи с близо 15% до 2050-а
Прогноза: населението на Европа ще се стопи с близо 15% до 2050-а / ThinkStock/Getty Images

Прогнозите на ООН за развитието на населението в Европа за периода 2015 -2050 година не са благоприятни. Намалението ще е с близо 15 процента, като в това число влизат половината от страните в Югоизточна Европа. Това каза вицепремиерът и социален министър в оставка Ивайло Калфин в четвъртък по време на международна министерска конференция "Посрещане на демографските предизвикателства в страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа" в " София Хотел Балкан" .

По думите на министъра в оставка за повечето страни, участници в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, основните демографски предизвикателства са свързани с тенденции на намаляване и застаряване на над 145-милионното ни население и на работната сила в дългосрочен план.

Стряскаща статистика: Стопихме се с още 48 000 души за година

Според Калфин надали има страна от Югоизточна Европа, която да не гледа с тревога на тенденциите, свързани с демографията, които имат обяснение и с по-голямата трудова миграция, и с глобализацията, и с развитието на новите технологии, но и с възможностите и желанието на много хора да потърсят бъдещето си в страните с по-висок стандарти с по-добра професионална реализация.

Демографските предизвикателства засягат множество сфери на икономическия и социален живот и ще имат все по-значими последици за състоянието на публичните финанси и нормалното функциониране на социалните системи, заяви още министърът в оставка.

Той говори за необходимостта от общи дългосрочни политики в региона.
Усилията са страната ни да бъде инициатор за създаване на трансгранично сътрудничество в демографската сфера между държавите от Югоизточна Европа.
България е приела Актуализирана Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България 2012 - 2030 г., която се посочва като добър пример от редица международни организации като Фонда за население на ООН.

Според участниците в конференцията има възможности за съвместни трансгранични проекти с европейско финансиране, което би повлияло благоприятно на демографските процеси в региона.

Всеки седми българин крои планове да се изнесе от България (ВИДЕО)

Областите за съвместни действия на страните от Югоизточна Европа са развитието на човешкия капитал, мобилността на работната сила в региона, младежката заетост, насърчаване на активния живот на възрастните хора, смятат експертите.
В конференцията участват представители на високо ниво от 13-те страни-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), Фонда за население на ООН, Икономическата комисия за Европа на ООН,

Международната организация на труда, Европейската комисия и Регионалния съвет за сътрудничество. Форумът се организира в рамките на Програмата на българското Председателство (2015-2016 г.) на ПСЮИЕ.

Източник: БТА