Абортите се увеличават, хората искат по-малки семейства
Абортите се увеличават, хората искат по-малки семейства / Sofia Photo Agency архив

Една от всеки четири бременности завършва с аборт, показват данни на Световната здравна организация и института „Гутмахер".

Според данните всяка година в периода 2010-2014 са извършени 56 млн. аборта, което е значително по-високо от очакваното. Между 1990 г. и 1994 г. техният брой е бил 50 милиона.

Нарастването на броя на извършените аборти се наблюдава най-вече в развиващия се свят, като основна причина за това е увеличаването на населението и желанието за по-малки семейства.

Изчисленията са показали, че броят на абортите в много по-бедни области е останал относително стабилен и учените не предвиждат това да се промени в следващите 15 години.

Жените със захарен диабет трябва да планират бременността си

В същото време в по-богатите се забелязва спад от 25% на 14% за всеки 1000 жени в репродуктивна възраст.

Изследването отбелязва също, че броят на извършените аборти в отделни държави е относително сходен, независимо от това дали той е разрешен от закона, или не.

Според тях законите, забраняващи аборта, не ограничават броя на извършените такива процедури, а вместо това могат да доведат до тяхното провеждане в несигурни и опасни условия.

Шеф на родилно отделение с 1 година пробация за криминални аборти

Най-голяма честота на извършени аборти има в Латинска Америка, където една от всеки три бременности завършва с по този начин.

Леко покачване на абортите се забелязва и в страните от Западна Европа, като според учените това се дължи на голямата миграция от Източна Европа и отвъд.

Източник: БГНЕС