Калфин: Няма да участвам в битки, които са символични
Калфин: Няма да участвам в битки, които са символични / БГНЕС

Вицепремиерът в оставка Ивайло Калфин заяви, че няма намерение да участва в битки, които са символични. "Имам самочувствие, познавам президентската институция, но има много фактори, които трябва да се вземат предвид", заяви Калфин в отговор на журналистически въпрос дали би се кандидатирал за президент.

Той посочи, че към момента не са водени такива разговори.

"В момента все още съм сред темите, които са свързани с труда и социалната политика, така че ми е рано да кажа", заяви Калфин.

Плевнелиев готов да сформира трето служебно правителство, ако се наложи

Помолен да коментира кой трябва да бъде следващият министър на труда и социалната политика, Калфин заяви, че това не е негова работа, а работа на премиера.

"Всички имена, които чета, имат отношение и са много компетентни в тази област. При всички случаи се надявам и съм убеден, че ще има приемственост, защото работихме с експерти в министерството и има доста неща, които са започнати", заяви той.

Калфин коментира, че една от амбициите му е била да се направи промяна в ТЕЛК-овете и в медицинската експертиза, за да може хората с тежки увреждания да получат "адекватна грижа от държавата и да се затворят пробойните в нея".

Калфин подаде ръка на БСП за обща кандидатура за президент

На въпрос дали с оттегляне на подкрепата си към правителството АБВ дестабилизира държавата, Калфин заяви, че не е точно така.

"Има неща, които не само в АБВ ги виждаме, те се виждат в държавата. Има политики, които трябва да се променят, има сектори, които трябва силно да се активизират. Това наскоро и премиерът го каза. Опциите са две - или това ще се случи, или ако не се случи, ще вървим към избори, но това не е заради АБВ", заяви Калфин.

Ивайло Калфин бе удостоен днес с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет.

"За мен е огромна чест решението на академичния съвет на Русенския университет. Никога не съм надценявал ролята си. За мен е удоволствие, когато има енергични хора, когато Русенският университет показва резултати", каза Калфин.