Поляците се връщат на българското море
Поляците се връщат на българското море / Dariknews.bg, архив

Над 60 на сто ръст на записванията за предстоящия туристически сезон има от Полша, Словакия, Унгария и Германия. Това съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според данни на Министерството на туризма близо 60% от летовниците, посетили България, се връщат да почиват отново у нас. Това се отнася особено за традиционните ни пазари Русия, Великобритания и Полша.

Има и 20% ръст на туристи от Германия, с 35% са се увеличили чартърите до 9 френски града. Ръстът на вътрешния туризъм е в рамките на 5,6 на сто, което е най-високото ниво в ЕС, по данни на Евростат.

2016 г. ще бъде много натоварена и за българския културен туризъм, прогнозира Румен Драганов, цитиран от БТА. Според него все по-често летовници от Черноморието търсят пътувания и към вътрешността на страната, а новите технологии водят туристите дори на труднодостъпни места.

9 на сто е делът на културния туризъм през 2015 г., което е с 2 пункта повече в сравнение с предходните години", каза Румен Драганов. Той отбеляза, че една от най-търсените туристически дестинации е Дворецът в Балчик, който през летния сезон се радва на над 180 хиляди посетители, главно от Румъния.