ВТУ почете партронния си празник, заслужили преподаватели получиха отличия
ВТУ почете партронния си празник, заслужили преподаватели получиха отличия / DarikNews.bg

Великотърновският университет почете партронния си празник. Честванията започнаха с поднасяне венец на признателност от името на академичната общност пред Паметника на светите равноапостоли братята Кирил и Методий. По традиция пред монумента застанаха всички офицални гости на патронния празник. С официално слово към присъстващите се обърна ректорът проф. Христо Бонджолов, който подчерта важността на днешната дата и призова всички да бъдат достойни наследници на светите братя.

„Трудни са времената, през които преминахме. Днешният празник е и време на равносметка, за да видим дали сме успели да прекараме кораба през бурното море. Уверен съм в бъдещето и вярвам, че ще успеем заедно. Независимо от трудностите, през които и сега преминаваме. За да успеем трябва да обединим усилията си и да мислим модерно. Трябва да променим и себе си, и университета, за да работим по-добре. Нашият университет го чакат светли дни. В най-скоро време се надявам държавата да ни помогне да се стабилизираме финансово. Станахме първия български университет, сертифициран по новата система за качество, това е важно, защото така доказваме качеството на нашия университет. Проектът за сигурност и технологично обновяване на университета ще стартира съвсем скоро. Той ще даде възможност на университета ни да обучава виртуално студенти от нашите български общности в чужбина и други европейски университети. Вече имаме регистрирано представителство във Виена, с което ще започнем обучение на студенти от ЕС, за да покажем, че качеството на българските университети не е по-лошо от европейските”, сподели проф. Бонджолов.

След речта на ректора, академично „Слово за буквите” произнесе директорът на Университетската библиотека проф. Сава Василев. Той сподели, че споменът за първите сричани букви в училище прави българите едновременно уязвими и горди.

„Странна е ориста да живееш повече с миналото, отколкото с настоящето. Там в историята са големите събития, светлите дати, белезите от раждането на свети книги и личности. Изглежда ние нямаме проблеми с миналото, освен подхващаните спорове за националните празници в годишния календар. Само два дни- 11-ти и 24-ти май стоят в листата на националните празници непоклатимо и оглеждат братските си образи. Уникален е този пример, скъп на сърцата ни като единосъщен дух в две тела. Събитийстване на паметта в летоброенето на два стила”, сподели проф. Сава Василев.

Специален гост на днешния празник беше зам.-ректорът по международната дейност на Башкирския държавен университет в Уфа доц. д-р Александър Иванович Шабрин. Той приветства всички гости и подари на проф. Бонджолов сборник с всички светци на Русия.

„Нашите университети в продължение на много години са обединени от професионални връзки и тясна дружба. Тя позволи да се издадат съвместни книги, да разменяме преподаватели и студенти, а това сътрудничество продължава”, каза доц. Шабрин.

На тържеството бяха връчени почетни отличия на двама заслужили преподаватели на Великотърновския университет. За първи път ВТУ присъди званието „емеритус професор” Пръв негов носител стана  проф. д-р Пенка Радева. Цялото професионално развитие на проф. Радева е свързано с катедра „Съвременен български език“. Тя получи отличието си във връзка с излизането й в пенсия от 24 август 2015 г. Званието й беше връчено от проф. Христо Бонджолов.

„На университета дължа много, с него е свързан целият ми живот. В него срещнах съпруга си, тук се дипломираха и децата ми. Преподавала съм на хиляди студенти. С носталгия си спомням асистентските години, нашите отбори тогава винаги се класираха на 1-во място, а професори от СУ плашеха студентите си, че ще ги пратят във ВТУ, за да разберат как се следва българска филология”, спомни проф. Радева.

С решение на Академичния съвет беше връчен и Почетен сребърен медал на  доц. д-р Любка Димитрова за продължителната и неуморна дейност като преподавател и изследовател, както и  във връзка с нейното пенсиониране.

„Науката за родния език и обучението на сдуденти бяха моето призвание. А когато призванието носи признание- удоволствието от работата се превръща в ежедневие”, сподели в речта си доц. Димитрова.

Събитието уважиха още заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спиридонов, заместник-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, заместник областният управител Любомира Попова, бившите ректори на ВТУ доц. Владимир Попова, проф. Иван Харалампиев и проф. Иван Стоянов, зам.-началникът на НВУ полк. Иван Стоянов, ректорът на Военната академия „Г.С. Раковски” ген. Тодор Дочев, директорът на ОД на МВР ст. комисар Димитър Машов и г-н Петър Христов- член на настоятелите на ВТУ.