Борисов освободи заместник регионален министър и областни управители на АБВ
Борисов освободи заместник регионален министър и областни управители на АБВ / DarikNews.bg, архив

Премиерът Бойко Борисов освободи от длъжност заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов, съобщиха от правителствената пресслужба.

От заеманите постове са освободени и заместник областните управители на Велико Търново Николай Петров, на Русе Явор Янчев, на Монтана Петър Петров и на Софийска област Емил Атанасов.

С какви думи се разделиха Борисов и Калфин

„Изпълнявам решението на националното ръководство на политическа партия АБВ. Няма как да продължим да се правим, че всичко е наред. Има хора, които разчитат на нас и няма как да ги подвеждаме", заяви пред Дарик Явор Янчев. Според него Изборният кодекс не е основният проблем.

„Още миналата година президентът Първанов заяви, че е необходим ремонт на кабинета. Много от политиките в различните сектори не съвпадат с нашите виждания", категоричен бе бившият зам.-областен управител на Русе. Според него излизането от властта на АБВ не означава предсрочни парламентарни избори.

Ивайло Калфин подаде оставка

Всичко това става само ден, след като АБВ заяви намерение да оттегли подкрепата си за правителството, а вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин подаде оставка.

В неделя конгресът на АБВ ще гласува предложението на ръководството на партията за сваляне на подкрепата за кабинета "Борисов".