Освещават знамената от конкурса за копие на знамето на Червеноводската въстаническа чета
Освещават знамената от конкурса за копие на знамето на Червеноводската въстаническа чета / netinfo

Днес от 11 часа в храма „Св. Архангел Михаил” в с. Червена вода ще бъдат осветени знамената, участващи в конкурса, обявен от Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик“, за ушиване и извезване на най-автентично копие на знамето на Червеноводската чета. Освен представители на екипите, участвали в изработката на флаговете, в освещаването ще се включат и „четници” oт Русенския регионален клуб „Ангел Кънчев” на Национално дружество „Традиция”. Тържеството ще бъде по подобие на историческото събитие от 21.09.1875 г., когато в същата църква поп Стоян и поп Кръстьо освещават знамето на Червеноводската чета.

На следващия ден, 12 май, в 16:30 часа пред Ректората на Русенския университет ще се състои изпращането на участниците във вело- и автопохода „По пътя на знамето на Ботевата чета” с маршрут Русе – Гюргево – Зимнич – Турну Мъгуреле - Корабия – Бекет – Оряхово – Козлодуй.

На 27 май представителна група от Русе ще се включи в 70-ия национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“ и ще носи знамето-победител в конкурса. След края на похода то ще бъде предоставено на Регионалния исторически музей.

 

Конкурсът ушиване на най-автентично копие на знамето на Червеноводската въстаническа чета се провежда с подкрепата на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух” и BH – социален проект на Еконт под егидата на чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, председател на Общинския съвет Русе и председател на Общото събрание на Русенския университет. Колопоходът е организиран от СТПД „Академик” с подкрепата на Русенския университет „Ангел Кънчев” чрез Студентски съвет и Университетския спортен клуб.