Черешите са били познати на хората от дълбока древност. На тези вкусни плодове от край време са се приписвали редица лечебни свойства - от лек за ревматизъм и артрит до храна за спокоен сън.

Качествата на черешата обаче признава не само народната медицина. Научни изследвания показаха също ползата от този вълшебен плод.

Вижте някои от полезните свойства на черешите

Черешите са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие на организма.

Черешите помагат и при анемия, тъй като обогатяват организма с желязо.

Бананите, бадемите и черешите ни помагат да спим по-сладко

Благодарение на биологично активните вещества в тях - кумарини и оксикумарини - се нормализира съсирването на кръвта. Те оказват и общо укрепващо действие на организма.

Суперхраните, които помагат на мъжете в леглото

Черешите помагат при кашлица - за по-доброто отхрачване. За тази цел е най-добре да са сварят на компот (без захар), който да се пие, докато е горещ.

Черешите са препоръчителни и за хората със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.