Фермери протестират заради липса на ваксини
Фермери протестират заради липса на ваксини / БГНЕС, архив

Животновъди излязоха на втори протест заради липса на ваксини против нодуларен дерматит. Още в 9.00 ч. фермери от град Стрелча и селата Красново и Беловица, както и от други хисарски села, блокираха пътя към Пловдив.

Според ветеринарния лекар д-р Вяра Гришина от сдружение "Ветеринарна е-практика" хората имат право на подобни действия, защото у нас има 600 000 говеда, а предоставените ваксини са едва 150 000. Около 100 000 животни са неидентифицирани и не са обслужвани от ветеринарен лекар.

20 млн. лв. дава правителството за борба с дерматита по животните

Д-р Гришина определи като безумие решението на Българската агенция по безопасност на храните да се ваксинират и неидентифицирани животни. Това противоречи с промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност от 19 февруари т.г.

Според тях здравите говеда трябва да се заколят и месото им да бъде изпратено в домове за възрастни хора, а негодните да се изгорят в екарисаж. Друг е въпросът дали в България има работещ екарисаж, каза ветеринарката.

Продължава ваксинация на едрите животни

"Налага се животните да се загробват, което понякога се забавя заради липсващи разрешителни от РИОСВ, а е и опасно, защото животът на бактериите и паразитите продължава и след заравянето. Живеем в 21 в., а загробваме животни все едно сме в 17-ти, коментира още тя.

Д-р Вяра Гришина е категорична, че за една година, откакто нодуларният дерматит е регистриран в Гърция, у нас няма разписана програма за справяне с това заболяване.

Междувременно кметът на пловдивското село Калековец се обърна с призив към съгражданите си, които отглеждат преживни животни, да не ги извеждат на паша, защото в съседното с. Трилистник е локализирано огнище на нодуларен дерматит.

Съгласно ветеринарните мерки за ограничаване на заразата, ако се появи случай в някое населено място, се унищожават всички животни. Предстои да бъдат евтаназирани всички крави в с.Трилистник.

Заразният нодуларен дерматит се разпространява чрез комари и е изключително вирулентен. Животните в Калековец се намират под сериозна заплаха, защото землището на селото граничи с Трилистник и е само на 3 км от него.

Още новини от Пловдив