Вижте защо е много полезна целувката
Вижте защо е много полезна целувката / Thinkstock/Getty Images

Целувката обикновено се възприема като акт на романтика, сексуална близост или благодарност. На заден план обаче остава благоприятното й въздействие върху здравето.

Истината, разкрита в редица международни проучвания, обаче е, че подобно на ябълката, чиято всекидневна консумация предпазва от чести срещи с доктора, редовните целувки са изключително полезни за доброто здраве, пише сайтът Гизмодо.

Какви са ползите от целувката?

Облекчаване на менструалните спазми

Размяната на този вид ласка предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и освобождаване на ендорфини. Тези процеси водят до облекчаване на спазмите по време на менструация и премахват необходимостта от приемане на болкоуспокояващи лекарства.

Тонизиране на лицевите мускули

Целувката протича с участието на 34 лицеви мускула и 112 мускула с роля в поддържането на стойката. Ако се целуват редовно, хората могат да разчитат на по-добър тонус на мускулите на лицето.

Подобряване на имунитета

Целувката е в състояние да стимулира активността на имунните клетки в тялото, които се борят с външни микроби, като произвеждат антитела IgA (имуноглобулин А).

Поддържане на здравето на сърцето

Целувката поддържа здравето на сърцето като предизвиква отделяне на адреналин, който кара сърдечния мускул да изпомпва повече кръв в тялото. По този начин се стабилизира сърдечносъдовата активност и се понижават кръвното налягане и холестеролът.

Предпазване от кариеси

Целувката предизвиква повишено слюноотделяне, което отмива плаката от зъбите и намалява риска от появата на кариеси.

Сред редицата други ползи от целувката са изгарянето на калории - до две калории на минута страстна размяна на ласки, облекчаването на тревожността и напрежението, противодействие на негативната енергия.

Целувката също така създава усещане за добро общо състояние като понижава нивата на стресовия хормон кортизол.

Източник: БТА