Над 270 млади таланти от няколко държави пристигнаха във В. Търново за конкурса Звукът на времето
Над 270 млади таланти от няколко държави пристигнаха във В. Търново за конкурса Звукът на времето / netinfo

С тържествен водосвет, отслужен от енорийският свещеник отец Славчо в събота бе открито третото издание на Международния конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето”. Официалното откриване се състоя в ОДК във Велико Търново. В двудневния форум вземат участие над 270 деца и млади изпълнители от музикални школи, училища, детски центрове, Националната музикална академия, НБУ и др. от цяла България, както и гости от Италия, Хърватска, Гърция, Русия, Румъния и Словения.

Организатор е сдружение „Елита” с подкрепата на Община Велико Търново. „Искам да изразя моето удовлетворение, че музикалният форум се утвърди като традиционен за Велико Търново и е включен в общинския културен календар. Но от тази година той е част от националния календар на Министерство на културата, а сегашното трето издание за пръв път се подпомага финансово и от националния фонд „13 века България“. Това е една висока оценка от страна на културното ведомство за качеството и професионализма на конкурса, се обърна към участниците и журито Петя Василева, председател на сдружение „Елита”.

Поздравителни адреси до конкурса бяха получени от НФ „13 века България”, от ПП ГЕРБ, които подкрепят финансово събитието и от НЧ ”Искра”. Конкурсът се провежда в два раздела - вокална и инструментална музика. Изпълнителите са разделени по възрастови категории. Конкурсната програма е много натоварена. Вокалистите се представят с по две песни - една на роден език и една по избор. Инструменталистите представят по две контрастни пиеси, като едната следва да е от български композитор.

Журито, което оценява вокалните изпълнения, е с председател Мими Иванова. В състава му са още Кристиян Аливеж, композитор от Румъния и директор на музикалния конкурс „Star melody” в Букурещ за поп музика, етнопоп и фолклор, както и вокалният педагог Теодора Чернева, ръководител на естрадно студио „Прима” в Пловдив. Тя е в състава на журито по право, тъй като през миналата година нейната възпитаничка Виктория Главчева спечели Гран при на миналогодишния конкурс.

Инструменталистите представят по две контрастни пиеси, като едната следва да е от български композитор. Журито с председател проф. Лилия Наумова селектира изпълнителите на пиано, акордеон, китара, виола, цигулка, контрабас, виолончело и бузуки. В състава му е и известния български композитор Развигор Попов. Надпреварата между инструменталистите се провежда в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, а между вокалистите - в Общинския детски комплекс.

Днес пред журито се представят солистите от вокалния раздел. Вечерта от 19:00 часа започва гала концерт, по време на който ще бъдат наградени победителите. Наградният фонд на конкурса е в размер на 3 500 лева, осигурени от дарители и спонсори. В двата раздела победителите по традиция ще бъдат наградени с Гран при. Двете големи награди са в размер на 500 лв., като те се осигуряват от Ротари клуб - Велико Търново. Осигурени са още и много предметни награди, медали, плакети, както и грамоти за всички участници.