Горнооряховчани честваха Деня на храбростта и се преклониха пред героизма на българските войни
Горнооряховчани честваха Деня на храбростта и се преклониха пред героизма на българските войни / снимка: Пресцентър- Община Г. Оряховица

Десетки горнооряховчани се събраха днес пред Паметния знак на загиналите във войните, за да почетат героите, отдали живота си за България. Денят на храбростта и Празник на българската армия бе отбелязан с тържествен ритуал. Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. с Указ №5 на княз Александър І Батенберг.

На почетен караул днес пред Паметния знак застанаха военнослужещи от Военно формирование 22 790. Присъстващите на празника бяха поздравени от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. „На този светъл християнски празник, ние се прекланяме пред паметта на нашите предци, защитавали правото на българския народ да е свободен и обединен в рамките на Отечеството. Свеждаме глави в знак на признателност към хилядите българи, пролели кръвта си по бойните полета във войните. Днес поздравявам всички, които са свързали живота си с българската армия. Достойнството на българския войн ще пребъде през вековете – за честта и неприкосновеността на Отечеството”, каза в приветствието си инж. Добромир Добрев.

Слово за празника произнесе подполковника от запаса инж. Цветан Цветков, председател на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Пред Паметния знак на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя от народния представител инж. Клавдия Григорова - Ганчева, от Председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, Кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, Военно формирование 22 790, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, политически партии, обществени организации, граждани.