Тържествена церемония за 6 май се състоя в Русе
Тържествена церемония за 6 май се състоя в Русе / netinfo

Днес – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, по традиция пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война в Русе се състоя тържествена церемония за честване на Националния празник.

Русенският духов оркестър приповдигна духа на гражданите и гостите на града с изпълнения на маршове. Последва строяване на почетния караул и приемането му от началника на Гарнизона.

Доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе, произнесе тържествено слово.

В рамките на изказването си, освен, че отбеляза важния принос на българските воини, защитили правото на българския народ за национално самоопределение, обединение и развитие, той подчерта и необходимостта от адаптиране на държавата и обществото към динамичната трансформация на средата с оглед доизграждане на една модерна, съвместима с новите реалности, мобилна и боеспособна Българска армия.

„Народът ни обича и уважава армията си, за което говори високото доверие, с което се ползват в обществото Въоръжените сили. Това се дължи най-вече на доблестния ежедневен труд, който полагат днешните български военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната. Вижда се, че когато са нужни навременни и ефективни действия за преодоляването на последствията от стихийни бедствия, аварии и катастрофи, военнослужещите с готовност и незабавно се притичат на помощ на населението“, каза още доц. Бурджиев.

Областният управител преклони глава още пред паметта на русенските офицерски кандидати Антон Петров и Валентин Донев, жертвали живота си в мисии в Ирак, изпълнявайки достойно своя дълг.

В заключение, доц. Бурджиев поздрави русенци по повод Празника на града, заявявайки „независимо от изпитанията, наситили многовековната история на града, независимо от днешните предизвикателства, Русе успешно съхранява отличителните си белези на най-красивия, европейски ориентиран и развиващ се български град на брега на р. Дунав“.

Последва заупокойна молитва за загиналите за отечеството ни войни и благодарствен молебен по повод Деня на храбростта и Българската армия, отслужен от Негово високопреосвещенство Русенски митрополит Наум.

В края на церемонията, официални лица, граждани и гости на града поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.