Плевнелиев: Длъжни сме да помним завета и подвига на българските военни
Плевнелиев: Длъжни сме да помним завета и подвига на българските военни / БГНЕС

"На днешния ден се прекланяме пред подвига на славните български воини, отдаваме заслужила почит на загиналите в мисии зад граница, поздравяваме всички ветерани, както и днешните български военни".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на Военния парад в столицата.

Българската армия през годините

Държавният глава и върховен главнокомандващ припомни, че нито едно българско бойно знаме не е попаднало във вражески ръце.

Президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните части на Българската армия и ги поздрави за празника.

"Нашата история е богата на примери как народ и армия отстояват самостоятелното съществуване на българската държава. Хиляди са имената на българските воини и военачалници, записани в пантеона на българската бойна слава", каза президентът.

1300 военни на парада за Гергьовден

"Заветът на нашите сънародници, воювали и загинали, за да имаме ние нашето бъдеще, е в чистата любов към Отечеството. Техният завет и пример сме длъжни да помним и отстояваме", каза още държавният глава.

В словото си Плевнелиев заяви, че свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност и те трябва да се уважават от всеки.

"Изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност на България, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведено до успешен край", добави той.

Източник: БГНЕС