Предлагат сериозно орязване на правомощията на главния прокурор
Предлагат сериозно орязване на правомощията на главния прокурор / Sofia Photo Agency архив

Министерството на правосъдието предлага сериозно орязване на правомощията на главния прокурор Сотир Цацаров. Това става ясно от втория пакет промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), който бе публикуван вчера, пише "Сега". Текстовете са написани с цел да се приложат конституционните поправки, приети през декември.

Плевнелиев очаква прокуратурата да стартира процес на реформа

Според новите текстове прокурорите и следователите поне формално няма да са подчинени пряко на обвинител №1, а само на ръководителите на съответните прокуратури. Ръководителите пък ще отговарят пред главния прокурор само административно, т.е. по въпроси за финанси, организация и т.н., но не и при решенията си по дела и преписки. Според авторите на законопроекта това ще гарантира независимостта на разследващите.

Главният прокурор ще е задължен да внася годишни доклади в парламента и Висшия съдебен съвет за дейността на държавното обвинение. Депутатите вече ще могат да изискват и друга информация от него. При разискването на годишните доклади граждани и НПО-та ще могат да задават писмено въпроси на главния прокурор.

НС няма да има право да изисква отчет на главния прокурор за дейността на прокуратурата

Предложението парламентът да изисква отчети от прокуратурата бе разисквано като поправка в конституцията, но не събра достатъчно подкрепа в парламента. Вместо това депутатите приеха, че Народното събрание "може" да изслушва и други доклади, но не и да ги изисква.