Британец носел кило марихуана за лична употреба
Британец носел кило марихуана за лична употреба / netinfo

Британец смая и полицията, и съда в Пещера с твърдението, че носи над килограм марихуана за лично ползване. Мъжът изуми магистратите и с признанието, че не знаел, че притежанието на меката дрога е незаконно в България. След като обиколил половин Европа с трева в раницата и никъде властите не му създавали проблеми, той бил закопчан с белезници и прибран в ареста в Пещера на 22 април.

Гледането на мярката му за неотклонение се оказа истинска енигма за съдийския състав с председател Камен Гатев. От едната страна на везната на Темида натежа не доза или две, а цял килограм наркотик. На другата обаче балансираше разколебаващото дори за прокурор Татяна Щерева смирено поведение на подсъдимия, приемащ случващото се с репликата: „Разбирам обвиненията и нямам нищо против да остана в ареста, докато ситуацията се изясни”.

Колкото до ситуацията, в нея има доста детайли за изясняване. На първо място е самоличността на англичанина, понеже той няма никакви документи. В съдебната зала, а преди това и в полицейските протоколи, имената му бяха вписани единствено на база „декларативните му изявления в тази насока”.

Този факт бе и една от опорните точки на обвинението. Прокурор Щерева изтъкна, че обвиняемият неведнъж е санкциониран за това, че няма лични документи. Още при образуването на досъдебното производство е направено запитване в дирекция „Оперативно международно сътрудничество” за установяване на самоличността на британеца, твърдящ, че е от Кингсбъри, изпратен е дактилоскопен лист и негови снимки. Тъй като отговор не бе пристигнал, делото бе прекъснато за час и 15 минути. И след това обаче тези данни не бяха получени.

От показанията на задържания, снети с помощта на преводач, стана ясно, че той не е осъждан досега. Пушел марихуана по два пъти на ден. Събирал и сушал растяща трева канабис, както сам разказва. Водел скитнически живот, обиколил много държави. При пристигането си в България му било обяснено, че за да остане, ще му трябва постоянен адрес. Преди това в Рим и Словения му дали пощенски адрес и му позволили да лагерува. Кандидатствал за постоянен с всички документи, но не получил, защото нямал право на пребиваване. Смятал, че законите във всички европейски страни са еднакви и не очаквал тук да е различно. Тук нямал пощенски адрес, защото нямал документи. Не стана ясно как е успял при това положение да мине границата. Дошъл в България на пътешествие и за да се види с познат във Варна.

Интересен факт е, че пътешественикът е задържан за 24 часа от полицията в Царево на 26 януари 2014-та и още веднъж, на 18 ноември същата година – от служители на реда в Харманли, пак заради това, че няма документи за самоличност. Месец след втория арест е издаден и протокол с предупреждение да се снабди с документи от Британското посолство.

Заплетената история накара и защитата да признае, че единственото разумно решение е мъжът да бъде оставен в следствения арест поне докато не бъде получен отговор на многото въпросителни в любопитната история. До евентуалната развръзка британецът остава под стража.